Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Merkez Bankası Stablecoin İçin Veto Yetkisi İstiyor

Avrupa Merkez Bankası (AMB), özel kurum ve kuruluşlar tarafından üretilen stablecoin formatındaki dijital paraları veto edebilmek istiyor. AMB, veto yetkisini alabilmek için Avrupa Birliği yetkilileri ile görüşmeye başladı.

Avrupa’daki politikacılar ve bankacılar, Facebook gibi şirketlerce üretilecek stablecoin projelerinin mali istikrarı bozmasından endişeleniyorlar. Avrupa Merkez Bankası, para sistemini olumsuz yönde etkileyeceğini düşündüğü stablecoin projelerini veto edebilmek istiyor.

“AMB’nin görüşü esas alınmalı”

Facebook, kendi stablecoin projesi olan Diem’i hayata geçirebilmek için Avrupa’daki politikacılar ile bir yılı aşkın süredir görüşme halinde. Avrupa Birliği, Eylül 2020’de bu gibi projelere ilişkin kapsamlı bir tasarı hazırlayıp, uyulması gereken bazı standartlar belirlemişti.

Euro bölgesi içerisinde kendi stablecoin’ini üretmek isteyen şirketler, yürürlüğe girmesi halinde bu standartlara uyum sağlayacak. Bu şirketler, gerekli onayları almadan önce hem ulusal bazda hem Avrupa Birliği bazında bir başvuruda bulunacak.

Avrupa Merkez Bankası, başvurular değerlendirilirken yine AMB’nin görüşlerinin esas alınmasını istiyor. Reuters’ın haberine göre AMB, Avrupa Birliği yetkilileriyle şu notu paylaştı:

“(Bu projelerin) mevcut para politikasına ve ödeme sistemlerine karşı ne gibi tehditler oluşturabileceği konusunda Avrupa Merkez Bankasının görüşleri esas alınmalıdır.”

Avrupa Merkez Bankası, Eylül 2020’de hazırlanmış tasarının güncellenmesini talep ediyor. Bankanın talebi, AMB’nin alacağı kararların ulus devletler üstünde bağlayıcı olmasını sağlayacak bir maddenin eklenmesi yönünde.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!