Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Komisyonu Kripto Para Tasarısını Yayınladı

Avrupa Komisyonu şu ana kadar görülmüş en kapsamlı kripto para regülasyonunu hazırlamak için kolları sıvadı.  Kripto para birimleri ile ilgili bir süredir bilgi toplayan Avrupa Komisyonu, bu bilgiler ışığında kripto paraları kapsayan bir regülasyon tasarısı yayınladı. Avrupa Komisyonu’nun aldığı bu kararlar Facebook gibi kendi kripto para birimini çıkarmayı düşünen şirketleri doğrudan etkileyecek.

Avrupa Komisyonu’nun kripto para birimleri ile ilgili hazırladığı regülasyon tasarısı geçen hafta İnternet’e sızdırıldı. Bloomberg’ün haberine göre Komisyon bugün bir araya gelerek kripto paralarla ilgili yeni kararlar aldı. Komisyon toplantı sonrasında geçen hafta sızdırılan bu tasarıyı bu sefer resmen yayınladı. Toplantıda ve tasarıda yer alan bazı maddeleri özetler halinde üç ana başlığa ayırabiliriz.

Kripto Para Şirketlerine Avrupa Pasaportu

Tasarıda yer alan maddelere göre Avrupa Komisyonu kıta genelindeki kripto para şirketlerini ortak yasalara tabii tutmayı planlıyor. Komisyon bu neticede Avrupa Birliği sınırları içerisinde faaliyet gösteren her kripto para üreticisini ve genel olarak şirketini kapsayacak geniş bir çerçeve hazırlamak istiyor.

Kripto para birimleri için hazırlanan regülasyon tasarısında yer alan öneri; Avrupa Birliği sınırları içerisinde kurulmuş kripto para şirketlerinin önce ulusal bazda ardından uluslarüstü bazda denetlenmesini sağlamak. Ulusal bazda onay almış ve faaliyetlerine yeşil ışık yakılmış olan şirketlere bir nevi Avrupa pasaportu verilmesi planlanıyor. Bu şirketler AB içerisindeki her ülkede faaliyet gösterebilecekler.

Yatırımcıların Güvenliği Kırmızı Çizgi

Komisyon Avrupa vatandaşlarını olası kişisel veri ve para kayıplarından korumak için kripto para şirketlerine özel kısıtlamalar getirmeyi planlıyor. Bu amaç doğrultusunda kripto para şirketlerinin sermaye gereksinimleri diğer şirketlerden daha farklı olabilir.

Bu şirketler ayrıca kendi ürettikleri kripto para birimlerine dair şeffaf bir politika izlemekle yükümlü olacak ve hazırladıkları whitepaper’ı hem regülatörlerle hem tüketicilerle paylaşacaklar. Şirketler şüpheli durumlarda yalnızca ulusal bazdaki regülatörlerce değil Avrupa Bankacılık Otoritesi, Avrupa Merkez Bankası gibi otoritelerce de denetlenebilecek.

Sabitkoinler ile ilgili Daha Kapsamlı Kararlar Var

Avrupa Komisyonu bu ay hazırladığı yasa tasarısında kripto para birimlerinin tanımını yapıp bu konuya yönelik bazı sınırlar çizdi. Konuyla ilgili yazımızda maddelerini daha detaylı görebileceğiniz bu tasarıda kripto para birimleri ile sabitkoinler arasında keskin ayrılıklar yer alıyor.

Komisyon’un kripto para birimleri ile sabitkoinler arasında yaptığı bu ayrım bugünkü toplantı sonrasında da geçerliliğini koruyor. Facebook gibi özel şirketler tarafından geliştirilecek sabitkoinlerin finansal istikrar açısından riskli olabileceğine inanan Avrupalı yetkililer, sabitkoin üretimine daha katı kısıtlamalar getirmeyi planlıyor. Bu doğrultuda sabitkoin üreten şirketlerin;

  • En az 350 bin euroluk sermayeye sahip olması,
  • Ürettikleri sabitkoini destekleyebilmek için her daim itibari para rezervi tutması,
  • Euroya endekslenmemiş bir sabitkoin üretmeden önce AB otoritelerince incelenmesi ve
  • Bu sabitkoini kullanan tüketicilere herhangi bir şekilde faiz ödemesi yapmaması gerekiyor.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment