Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Parlamentosu: Bankalar Birleşerek Bitcoin’i Alt Edebilirler

Avrupa Parlamentosu’nun politika departmanı bundan bir süre önce merkez bankası destekli kripto para fikrini incelemek için bir araştırma başlattı. Araştırmanın sonuçlarına göre merkez bankası tarafından oluşturulacak bir kripto para, merkezsiz kripto paralardan daha iyi olabilir.

Bitcoin’den Üstün

Avrupa Parlamentosu’na bağlı Politika Departmanı yakın zamanda ‘Finansal Teknoloji Alanındaki Rekabet Sorunları’ başlıklı bir yazı yayınladı. Yayınlanan yazıda özellikle Bitcoin’in önündeki engellerden ve bu engellerin nasıl aşılabileceğinden bahsediliyor.

Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İlişkiler Komitesi’nin talimatıyla yürütülen araştırmada merkez bankaları tarafından üretilecek olası dijital paraların, kripto para piyasası üstünde ciddi bir etkiye sahip olabilecekleri belirtiliyor:

“Bankalar, hatta merkez bankalar tarafından desteklenen resmi kripto paralar piyasadaki mevcut rekabet düzeyini değiştirip, ortaya daha fazla rakip çıkmasını sağlar.”

Araştırma sonuçlarına göre merkez ve ticari bankalar tarafından oluşturulacak ya da desteklenecek bir kripto para, Bitcoin’in fiyatını çok kolay bir şekilde geçebilir. Merkez bankası ve ticari bankalar bir araya gelip kripto para piyasasına giriş yapacak olsalar insanların kripto para borsalarına ya da cüzdanlarına erişmelerini önleyebilir ve böylece kendi kripto paralarını ön plana çıkarabilirler.

Yapılan araştırmada günümüzdeki bankaların sektördeki güçlerini kullanarak “kripto para piyasasındaki rekabeti kısıtlayabilecekleri” de belirtiliyor.

Diğer Sorunlar

Avrupa Parlamentosu’nda yapılan araştırmaya göre şu anda kripto para piyasasındaki rekabet başlıca iki başlık altında toplanabilir: kripto paralar arasında yaşanan piyasa-arası rekabet, borsalar ve cüzdanlar arasında gerçekleşen piyasa-içi rekabet.

Eğer olaya piyasa-arası rekabet açısından bakarsak piyasadaki büyük çaplı kripto paralar, diğer katılımcıların piyasaya giriş yapmasına engel olabilirler. Araştırmaya göre bu durum “farazi örgütler arasında olası gizli anlaşmalar yapılmasına yol açabilir.”

Piyasa-içi rekabetin sorunu da aslında hemen hemen aynı. Piyasadaki büyük çaplı borsalar ve cüzdanlar da diğer şirketlerin sektöre giriş yapmasını engelleyebilir.

Yapılan araştırmada vurgulanan bir diğer kısım da şu anda dünya genelindeki beş maden havuzunun Bitcoin madenciliğinin yüzde 79’undan sorumlu olması.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment