Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlülere Reklam Yaptırmış ICO Projeleri Şimdi Ne Durumda?

Kripto para piyasasının en ilgi çekici yanlarından biri şüphesiz ICO’lar. ICO sektörü geçtiğimiz yıl itibariyle büyük ilgi görmeye başladı ve bu yıl da büyümeye devam ediyor. ICO sektörü büyümeye, popülerliğini arttırmaya devam ederken dünya çapında ünlü olan bazı isimlerin çeşitli ICO projelerini tanıttıklarını gördük. Peki zamanında ünlüler tarafından tanıtılan bu ICO projeleri günümüzde ne durumda?

Nereden Nereye

Bir ICO projesinin reklamını yapan ilk ünlülerden biri dünyaca ünlü boksör Floyd Mayweather‘dı. Mayweather Temmuz 2017’de Instagram üzerinden bir fotoğraf paylaşarak Stox.com adlı projeden bahsetmişti. Stox platformu düzenlediği ICO’da 30 milyon dolar civarında para toplamayı başardı.

Floyd Mayweather promotes ICO

İyi bir örnekle başladık ancak şu andan itibaren vereceğimiz örnekler maalesef pek olumlu değiller. Mayweather Stox.com’dan sonra Centra ve Hubii adlı iki farklı ICO’nun daha tanıtımını yaptı. Aradan biraz zaman geçtikten sonra Centra projesi ABD’deki Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından dolandırıcılıkla suçlandı, Hubii projesi ise yatırım hedefine ulaşamadı.

Bir ünlü tarafından desteklenen başka bir proje ise LydianCoin’di. Bu proje Blockchain teknolojisini dijital pazarlama ve reklam alanlarıyla birleştirmeyi, bunu yaparken de Yapay Zeka’dan faydalanmayı hedefliyordu. Bir süre sonra Paris Hilton da bu projeyi desteklemeye başlamış, şöyle bir gönderi paylaşmıştı:

Paris Hilton promotes Lydian ICO

Paris Hilton’ın bu gönderiyi paylaşmasından iki ay sonra LydianCoin projesinin CEO’su aile içi şiddetten suçlu bulunmuştu. SEC de tam bu dönemlerde insanları ünlülerin ‘desteklediği’ ICO’lara yatırım yapma konusunda uyarmıştı.

ICO sektörüne ‘gönlünü kaptırmış’ bir diğer isim ise eski aksiyon filmleriyle tanınan Steven Seagal’dı. Kendisi ‘Bitcoiin’ adlı bir projenin temsilcisi oldu. Tabii New Jersey’deki yetkililerin proje kurucularına kepenk indirme emri yollamasıyla Seagal’ın projeden ayrılması bir oldu.

Dolandırıcılık Fazlaysa Düzenleme de Fazla

Ünlülerden faydalanarak reklam yapmaya, insanların ilgisini çekmeye çalışan şirketler SEC’in iyice dikkatini çekmişti ve SEC de tamamen bu konuya ilişkin bir uyarı yayınladı. SEC tarafından yayınlanan uyarının bir kısmı şöyle:

“Ünlü isimler insanları hisse ve diğer şeylere yatırım yapmaya teşvik etmek için sosyal medyayı kullanıyorlar. Eğer bunun karşılığında şirketten doğrudan ya da dolaylı olarak bir ödeme almışlar ve bu ödemenin türünü, kaynağını, miktarını açıklamıyorlarsa yaptıkları şey yasa dışı sayılabilir.”

Bu listeye ekleyebileceğimiz bir diğer isim John McAfee. Kendisi bundan birkaç ay önce çeşitli ICO’ların reklamını yapmaya başlamıştı ancak daha sonra SEC’ten 100 bin dolar değerinde ceza almıştı. McAfee bundan hemen hemen bir ay önce “SEC’in tehditleri yüzünden” artık token projeleriyle işbirliği yapmayacağını duyurdu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment