Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Parlementosu, Blockchain ile İlgili Olumlu İfadeler Kullandı

Avrupa Parlementosu, Blockchain ile ilgili bir açıklama yayınladı. Parlemento, yaptığı açıklamada Blockchain’in küçük işletmeler için çok önemli olabileceğini düşündüklerini belirtti.

Parlemento’nun Araştırma ve Enerji komitesi, hali hazırdaki ödeme yöntemlerinin getirdiği ekstra maaliyetten kurtulacak olunması ve süreci de hızlandıracak olması sebebiyle, Blockchain’in küçük işletmeler için çok büyük rol oynayacağını belirtirken; basın açıklamasında ayrıca gelecek ay bu konunun da bir sonraki toplantıda masaya yatırılması için öneri verileceği belirtildi.

Teknolojinin özellikle de maliye dışı kullanıma odaklanan komite; bu alanlar olarak da Blockchain’in veri kontrolü, ürün tedarik zinciri denetimi ve enerji pazarındaki etkileri gibi özelliklerini gösterdi.

Bu toplantıda olduğu belirtilen komite üyesi Eva Kaili, teknolojinin çok önemli yönleri olduğunu belirtirken; şunları söyledi:

”Bugün Enerji ve Araştırma komitesi olarak Blockchain’in olumlu yönlerine odaklandık. Bu ileriye dönük teknolojinin gerek küçük işletmeleri gerekse de vatandaşı güçlendireceğini düşünüyoruz. Bu durum, iş modellerinin gelişmesine de katkı sağlayacaktır. Amacımız, Avrupa Birliğini bu alanda zirveye taşımaktır. Endüstri v4.0 vizyonu içinde Avrupa ülkelerini zirveye taşıyacak her şey, bizim için çok önemlidir.”

Blockchain’in özellikle de inovasyon destekli ve teknolojik özelliklerinin ön plana çıkarıldığı projeler için bir yasa tasarısı hazırlamak isteyen komisyon; bunu önümüzdeki ay yapılacak olan toplantıda da tartışacak. 2020 sonrası Avrupa Birliği bütçesinde Blockchain tabanlı projelere yer verilmesinin ve bu kısmın bütçesinin arttırılması da bir başka tartışılacak konu olarak karşımıza çıkıyor.

Consensus 2018’de de söz alan Eva Kaili, Avrupa Birliği ülkeleri içinde Blockhain kullanımının arttığını ve bu yönde de birlik olarak teşvikler sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Sürecin henüz başında olduklarını ve önlerindeki birkaç yıl içinde iyice kendilerini geliştireceklerine olan inancını belirten Kaili; kurallar ve diğer süreçlerin de bu dönem içinde hayata geçeceğinin sinyallerini verdi.

Avrupa’da ve dünyanın genelinde Blockchain noktasında eğitilmiş kişilerin pek de fazla olmadığına da dikkat çeken Kaili; şu ifadeleri kullanarak sözlerine son vermişti:

”Önümüzdeki birkaç yılda bu süreç ile ilgili gelişmeler yaşanacaktır. Beklenenden biraz uzun sürdüğünün ben de farkındayım ancak politikacıları Blockchain konusunda eğitmek gerçekten de çok zor. Ayrıca gerek Avrupa, gerekse de dünyada Blockchain konusunda uzman bilim adamı sayısı da çok çok az.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment