Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupalı Regülatörler Binance’in Hisse Tokenlarını İncelemeye Aldı

Avrupalı regülatörler, Binance’in hisse token alım/satım hizmeti vermeden önce menkul kıymet kurallarına uyup uymadığını incelemeye başladı. Avrupa regülasyonlarına göre, hisse tokenlarının menkul kıymet olarak kabul edilmesi halinde Binance’in resmi bir yatırım izahnamesinin olması gerekiyor.

Financial Times haberine göre İngiltere regülatörü Financial Conduct Authority (FCA); Binance’in hisse tokenlarına uygulanabilecek düzenlemeleri ve bunların piyasaya nasıl sürüldüğünü anlamak için çalışmalara başladı.

Hisse tokenlarının ne olduğu net değil

BaFin; tokenların transfer edilebilme, bir kripto para borsasında alınıp satılabilme ve mutabakatın nakitle sağlanması gibi özelliklere sahip olması halinde, menkul kıymet sayıldığını söyledi. Regülatör, böyle bir durumda izahname yayınlanması gerektiğini belirtiyor.

Avukatlar, hisse tokenlarının menkul kıymet ya da türev olup olmadığına dair Binance web sitesinde net bir açıklama olmadığını belirtiyor.

Almanya’da bulunan hukuk firması Eversheds Sutherland ortaklarından Thomas Tüllmann, Binance’ten alınan bilgilerle birlikte konu ele alındığında tutarsızlık olduğunu belirterek “BaFin’in yerinde olsaydım, onlara hemen yazıp izahnamenin nerede olduğunu sorardım.” dedi.

İzahname gerekli olmayabilir

Binance, hisse tokenlarının Münih merkezli yatırım şirketi CM-Equity’nin ürünü olduğunu ve bu nedenle Avrupa Birliği’nin MiFID II piyasa kuralları ile BaFin bankacılık regülasyonlarına uyduğunu açıkladı.

Hisse tokenları için hazırlanan hizmet sözleşmesinde bunlara denk düşen hisselerin saklanmasından, yasal uyumluluğundan ve KYC denetimlerinden CM-Equity’nin sorumlu olduğuna işaret ediliyor.

Borsanın açıklamasına göre hisse tokenları, diğer kullanıcılara transfer edilemiyor. Aynı zamanda mutabakat nakit para ile değil, Binance’in kendi kripto parası ile gerçekleşiyor. Bunların ışığında, izahname şartı bulunmadığı ifade ediliyor.

Tesla (TSLA) ile hisse token hizmeti vermeye başlayan Binance, Coinbase (COIN) ile hizmetini genişletti. ABD, Çin ve Türkiye’deki kullanıcılar, bu tokenlarla işlem yapamıyor. 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!