Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avustralya Kripto Para Geliştirme Fikrine Sıcak Bakmıyor

Avustralya, dünyanın dört bir yanında çalışmaları hızlandırılan milli kripto para projesine yanaşmıyor. Birçok ülkeden gelen dijital merkez bankası parası (CBDC) haberlerine rağmen, Avustralya dijital paralara ihtiyatlı yaklaşmayı seçiyor.

Yerel bir haber kaynağından alınan bilgilere göre, Avustralya Merkez Bankası (RBA) tarafından yayınlanan ödeme raporunda, dijital merkez bankası paralarına ve sabitkoinlere karşı mesafeli tavır dikkat çekti. RBA raporda, pandemi sürecinde nakit talebinin önemli ölçüde artış gösterdiğini söyledi ve Avustralya vatandaşları istediği sürece banknotlara erişimi sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

Ülkenin şu an bir CBDC tokenına ihtiyacı olmadığını öne süren merkez bankası, bunun sebebini ülkenin eş zamanlı ödeme sistemi New Payments Platform‘un başarısına bağlıyor. Avustralya Merkez Bankası tarafından 2018 yılında piyasaya sürülen New Payments Platform vatandaşlara; hızlı, esnek ve zengin bir altyapı ile ödeme seçenekleri sunmaktadır. Cointelegraph tarafından elde edilen verilere göre, Avustralya’da nakit para kullanımı ciddi ölçüde azalmış olsa da, Avustralya vatandaşları, örneğin İsveçliler gibi, banknottan kolayca vazgeçemiyorlar.

avustralya-kripto-merkez-bankasi

Yayınlanan Raporda Kripto Para Projeleri de İncelendi

Avustralya Merkez Bankası yayınladığı raporda, halihazırda dijital merkez bankası parası geliştiren ülkeleri ve koşullarını değerlendirdi. Raporda, İsveç’in nakit kullanımında ani bir düşüş yaşadığına ve bu sürecin ülkeyi dijital para denemelerine ittiğine değinildi. RBA, Çin‘in milli dijital para projesi için ise ülkede yaygın olarak kullanılan dijital ödeme platformlarının etkili olduğunu söyledi.

Avustralya Merkez Bankası, Facebook‘un Libra projesi gibi dijital para birimleri konusunda ise belirsiz bir yaklaşım sergiledi. Rapora göre, merkez bankalarının çıkartacağı milli dijital paralar, ticari bankalarla yapılacak işlemlerde daha yüksek fonlama maliyetlerinin ortaya çıkması gibi birçok olumsuz durumu beraberinde getirebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment