Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avustralya Kripto Para Vergilendirmelerinde Halka Danışıyor

Avustralya Vergi Dairesi (ATO) 26 Mart tarihli bülteninde kripto paralar konusunda, özellikle de vergi yükümlülükleri hakkında vatandaşların tavsiyelerine açık olduğunu bildirdi.

Vergi düzenleyicisi, geçmişte de halkın kripto paralar üzerine düşüncelerini almak istemişti. Ancak yayınlanan son haberlere göre, günümüzde kripto paraların vergilendirilmesi konusunda büyüyen tartışmaların ayrıca bir soru işareti oluşturduğu şu sözlerle belirtildi:

Bu fikir danışıklığını özellikle web sitemizde güncellemelerin gerçekleştiği zamana denk getirmek istedik. Çünkü bu güncellemeler, bizim kripto para rehberliğimizi planlamak üzere aldığımız geri bildirimlerden esinlenmelidir.

Teknolojinin gelecekte işletmeleri etkileyebileceğinin farkındayız, kripto paralar ve vergi sonuçlarına istinaden geri bildirimlerinizi duymak istiyoruz.

ATO 1 Mart’ta duyurduğuna göre, bu yıl kripto para ticareti yapanlara karşı kazançlarını usulen kayıt altına almak üzere sıkı önlemler alacak. Avustralya’nın kripto paralardan gelir vergisi muamelesi halihazırda 2014’te yayınlanmıştı, bu yıl 13 Mart’ta ise güncelleme getirildi.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bülten “İstişare: Kripto paralarda vergilendirme nedenleri”  başlıklı sayfaya da link veriyor. Sayfada Bitcoin (BTC) ve onunla aynı özelliklere sahip kripto paralara dair mevcut vergi düzenlemelerinden bahsediliyor.

Vergi dairesi, özellikle mükelleflerin sermaye kazançları vergisi (CGT) hedefleri için sermaye kazançlarını ve kayıplarını hesaplama kabiliyetleri üzerine etkisi olabilecek herhangi bir uygulama üzerine geri bildirim almak istiyor. Site ziyaretçileri, CGT kayıtlarının tutulması ve kriptodan-kriptoya ticaret hakkında 4 sorudan oluşan kişiye özel bir geri bildirim formu doldurabiliyor.

Halktan alınan geri bildirimlerde “yüksek miktarda çeşitli kripto paralar arasındaki kompleks maliyet oranlarına çözüm üretmek üzere geliştirilen uygulamaların” pratikteki zorluğu hakkında bir yorum bulunuyor ve yorumda şöyle söyleniyor:

Muhasebe uygulamaları adeta birer kabus. Ayrıca, ticaret yapanların birçoğu işlem başı farkın 1 dolardan az olduğu mikro işlemler yapıyor. Lütfen kripto para ticaretindeki tüm etkenleri dikkate alın. Bu hisse senedi paylaşımına ya da başka herhangi bir şeye benzemiyor.

ATO, Mart ayının ortalarında kendini vergi dairesi olarak gösteren ve “vergi ödemesi” olarak mükelleflerden BTC alan dolandırıcılara karşı vatandaşları uyarmak üzere başka bir bülten de yayınlamıştı.

Avustralya son günlerde kripto para haberlerinde ön planda yer almaya başladı. Bu ayın başında Koin Bülteni’nde de yayınlandığı üzere ülkede 1200’den fazla gazete bayisinden BTC ve Ethereum alabileceği duyurulmuştu. Avustralya Menkul Kıymetler Borsası da geçtiğimiz yıl Aralık ayında yaptığı açıklamayla “dünyada özkaynak işlemlerini Blockchain kullanarak geçekleştiren ilk platform” olacaklarını belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment