Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avustralya Merkez Bankası Dijital Para İçin Herhangi Bir Gereklilik Görmüyor

Avustralya Merkez Bankası’ndan Tony Richards, 14 Ekim’de dijital para hakkında bir açıklama yaptı. Richards, merkez bankasının kendi dijital parasını çıkarmaya henüz ihtiyacı olmadığını söyledi.

Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) ödeme politikaları biriminden sorumlu olan Tony Richards, UWA Blockchain, Cryptocurrency ve Fintech konferansında dijital para (CBDC) değerlendirmelerinde bulundu. Richards, diğer uzmanlarla birlikte CBDC konusunu değerlendirdiklerini fakat henüz bir dijital Avustralya doları çıkarmaya gerek görülmediğini aktardı.

Nakit Para Hala Temel Ödeme Aracı

Richards, konferansta Avustralya’daki nakit kullanımı değerlendirerek nakit paranın hala mevcut ödeme aracı olduğuna vurgu yaptı. Richards’a göre her ne kadar nakit kullanımı azalsa da ödeme sisteminin modernliğine ve yıllar içinde hizmet kalitesinde görülen artışa değindi.

Avustralya Merkez Bankası, potansiyel CBDC’nin nasıl oluşturulabileceğini birçok faktörü göz önünde bulundurarak açıkladı. Bu faktörler arasında dijital paranın blockchain mi yoksa dağıtılmış defter (Distributed Ledgers) teknolojisi tabanlı mı olacağı, hangi seviyede anonimlik sağlaması gerektiği veya çevrim dışıyken kullanılıp kullanılamayacağı bulunuyor. Teknik faktörlerin yanında CBDC’nin piyasaya sürülmesinin ardından karşılaşılabilecek potansiyel problemler de ayrıca ele alındı.

RBA’nın CBDC araştırmalarını sürdürdüğü ve yeni teknolojileri denemeye devam ettiği de Richards tarafından ayrıca belirtildi.

RBA Fikrini Değiştirebilir

Küresel çapta birçok ülke CBDC’leri araştırıyor ve finansal sistemde nasıl kullanılabileceklerini tartışıyor. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Merkez Bankası 2021 yılında dijital euro ile ilgili nihai karar vereceğini açıklamıştı. Çin ise dijital yuan testlerine başladı bile. ABD’de dijital dolar tartışmaları sürerken diğer birçok ülkede de dijital para mevzusu ön plana çıktı. Güncel haberler dahilinde Tony Richards da RBA’nın gelecekte fikrini değiştirerek dijital Avustralya doları fikrine sıcak bakabileceğini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!