Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avustralya’nın İlk Blockchain Tedarik Zinciri Sistemi Brisbane Limanında Tanıtıldı

‘Büyük Dörtlü’ şirketlerinin Avustralya kolu olan danışmanlık devi PwC, bugün yaptığı bir duyuruda blockchain teknolojisi destekli ”Trade Community System‘i” halka tanıttı.

PwC Avustralya, Avustralya Ticaret Odası (ACCI) ve Brisbane Limanı‘nın yıllar süren ortaklaşa çabalarının meyvesi olan ”Trade Community System”,  tedarik zinciri bilgilerinin blockchain üzerinden bağlantılandırılarak uluslararası ticaret verimliliğini arttırma amaçlı üretilen kavram ispatı uygulamasını bugün tanıttı.

Bu blockchain platformu masrafları ve uluslararası ticaretin karışıklığını azaltıp, insan hatalarının ve kopya ürünlerin çoğalmasının önüne geçmeyi planlıyor. Ortak şirketler bunu başarabilmek için ise, her şeyi dijital hale çevirip bunları tedarik zincirine dahil olan bireysel şirketlerin dosyalarında depolamak yerine durmadan büyüyen ve paylaşıma açık dağınık cüzdanlarda depolayarak yapmayı planlıyorlar.

Platform bu ayın başlarında yayınlanan Avustralya’nın ulusal nakliye ve tedarik zinciri öncelikleri hakkında tavsiyeler ve endişeler içeren bir soruşturmayı göz önünde bulundurup burada belirtilen unsurları çözmek için de özel olarak tasarlandı.

PwC ortağı Ben Lannan:

”Trade Community System  kavramı ispatı, ticari bilgi akışını dijitalleştirecek, tedarik zinciri katılımcıları için bağlantıyı geliştirecek, iş yaparken oluşan uyuşmazlıkları azaltıp, tedarik zinciri maliyetlerini kısarak, Avustralya’nın uluslararası işletmeleri için benzeri görülmemiş bir şekilde uçtan uca tedarik zinciri oluşturmanın ilk aşamasını oluşturacak. Ki bu aşama Avustralya’nın uluslararası işletmeleri için benzersiz bir performans artışına yol açacak.”

Avustralya yıllık olarak beş büyük limanı boyunca 9 milyon konteynerin taşınmasına tanık olmakta. Bu sayının 2025‘e kadar 15 milyon konteynere ulaşması bekleniyor.

Queensland‘in en büyük çoklu kargo limanı olan Brisbane, 1860.5 hektar alana sahip olmanın yanı sıra 2016/17 boyunca 1.22 milyon konteyner transferi gerçekleştirmiş.

Uzmanlara göre bireysel ithalat işlemlerindeki bütün bilgilerin yaklaşık olarak %15‘i neredeyse 30 kere kopyalanıyor ve bu da işlemsel verimlilik ile doğru kayıt tutulması konularında sıkıntılara yol açabiliyor. Değişime böylesine dirençli bir endüstrinin şu an kullanmakta olduğu manüel süreçlerin yarattığı verimsizlik konteyner başına 450 dolar gibi miktarlara ulaşabilmekte.

ACCI ticari ve uluslararası ilişkiler müdürü Bryan Clark konu hakkında şunları düşünüyor:

”Bu sadece 1 milyar dolarlık değer kaybını temsil etmekle kalmıyor, buna ek olarak rekabetçi küresel pazarda fiyatları yükseltmesi sebebiyle aynı zamanda Avustralya emtia ticaretinin de tam kalbine saplanıyor.”

Clark bu açıklamasına ek olarak Avustralya’nın ticari endüstrisi için çok kapsamlı bir dijital reformun da gelmesi gerektiğini belirtiyor.

Australian Financial Review kaynağının verdiği haberde ACCI yetkilisi Clark şunları da ekliyor:

”Blockchain gibi bir teknolojiyi ticari ortama yerleştirdiğimizde ortaya çıkan şey ciddi oranda bir masraf azalması olasılığı oluyor.”

Bugünkü kavram kanıtı blockchain uygulamasının piyasaya sürülmesi, geçenlerde Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull‘un hükumete bağlı Digital Transformation Agency‘i (DTA; Dijital Yenilik Bürosu) hükumet çapında kullanılabilecek potansiyel uygulamalar hakkında blockchain teknolojisini araştırmaya zorlaması üzerine geldi.

DTA şimdiden Avustralya federal bütçesinden potansiyel uygulamaları araştırması ve önermesi için 520.000 dolarlık nakit bütçeye erişim sağladı ve 2019 yılında vatandaşlarına blockchain üzerinden sosyal refah ödemeleri yapma konusunda bir prototip ile çalışmalara başladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment