Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Wikipedia’sı Blockchain’e Geçti

Çin’in Wikipedia’sı olarak gösterilen online bilgi platformu Baidu Baike, sistemdeki bilgilerin revizyon geçmişlerini daha şeffaf ve daha takip edilebilir kılabilmek için Blockchain teknolojisi kullanılacağını açıkladı.

Şirketten bu konu hakkında resmi bir açıklama yapılmasa da, ansiklopedi servisinde yapılan aramalar, her bir ürünün önceki revizyonlarını Blockchain üzerinde, özel bir işlemci değeri ile gösterdiğini ortaya koydu.

Baidu yetkilileri konu ile ilgili WeChat’te soruları yanıtlarken; Blockchain özelliğinin dün itibariyle görünür hale geldiğini ifade etti ve işlemci değerlerinin yer almasının ise ondan bir süre önce gerçekleştiğini belirtti.

Hizmetin Baidu’nun kendi Blockchain platformunda kullanıcılara sunulurken; verilerin ise şu aşamada kimler tarafından, ne zaman ve ne sebeple girildiği gibi çeşitli özellikler ise şu aşamada erişilebilir değil.

Baidu yetkilileri, konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda teknik alandaki sorunları gidermek için var güçleriyle çalışacaklarını belirtirken, Blockchain teknolojisine geçişe karar vermelerindeki ana sebebin ise, platforma Wikipedia benzeri bir kredibilite kazandırmak olduğunu belirtti.

2008 yılında kurulan Baidu Baike, temel olarak Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına hizmet veriyor. Bu arada, Wikipedia’nın aynı ülkemiz gibi Çin’de de yasaklı olduğunu belirtmekte fayda var.

Baidu’nun kendi verilerinden derlenen bilgilere göre, bu yılın Şubat ayı itibariyle online ansiklopedi sitesinde yer alan toplam girdi sayısı 15.2 milyon olarak görünüyor. Ayrıca, bu verilerin girilmesini sağlayan tam 6.4 milyon gönüllü katılımcı da mevcut.

Çin’de Blockchain entegrasyonu ve kullanımı konusunda dev firmalar adeta birbirleri ile yarışırken, Baidu Baike’nin bu hamlesi de, bu sürecin bir parçası olarka yorumlandı.

Baidu’nun Blockchain ile ilgili tek hamlesi elbette ki bu değil. Yıl başında şirket kendi Blockchain platformunu kurduktan hemen sonra, çeşitli Blockchain uygulamalarını deneme sürecine almıştı. Bu uygulamalar arasında, şu dönemlerde hayli tartışılan Crypto Kitties de vardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment