Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Azerbaycan Merkez Bankası, Kendi Kripto Para Birimi Çıkarma Konusuna Açıklık Getirdi

Azerbaycan Merkez Bankası (CBA), yakın zamanda yaptığı bir açıklamada, devlet veya merkez bankası destekli bir kripto para birimi (CBDC) piyasaya sürme niyetinde olmadığını vurguladı.

CBA idare heyeti yetkililerinden Alim Guliyev, 15 Kasım tarihinde gazetecilere verdiği demeçte, bankanın kripto para birimlerine biraz ılımlı yaklaştığını ve kripto para veya benzer finansal araç kullanımının ”riskli ve tehlikeli” olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Guliyev’e göre kripto para birimleri genellikle kara para aklamak için kullanılmakta ve bu olay CBA’nın yakın bir tarihte CBDC piyasaya sürmeyecek olmasının en büyük nedenlerinden birisi. Söz konusu haberin, CBA Başkanı Elman Rustamov tarafından bir kaç ay önce kripto para birimleri hakkında yapılan ”riskli ve tehlikeli” uyarısından sonra gelmesi de, pek şaşırtıcı olmadı.

Küresel Görüş Ayrılığı

Merkez bankası destekli dijital para veya kripto para birimi fikri, küresel çapta çok fazla tartışmaya ve görüş ayrılığına neden olmakta. Guliyev’in yaptığı açıklama, IMF Başkanı Christine Lagarde‘nin Singapur Fintech Fest etkinliğinde yaptığı konuşmasından sadece bir kaç saat sonra gündeme girdi. Lagarde, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının bu CBDC fikrini gözden geçirmeleri gerektiğini vurgulamış ve bunun ödeme güvenliğini arttıracağına değinmişti.

Başkan Lagarde’nin düşünce yapısının aksine, IMF şu an özellikle Marshall Adaları içerisinde yürütülen ulusal kripto para birimi planına oldukça sert bir biçimde karşı çıkmakta ve ülkeyi ”yapılan maddi yardımların kesilmesi” ile tehdit etmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment