Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Azerbaycan Ülkenin Kamu Hizmetleri ve Hukuk Sistemi İçin Blockchain ve Akıllı Kontratlar Kullanacak

2 Kasım tarihinde Trend News Agency kaynağının aktardığı habere göre,  Türki Cumhuriyetlerden olan Azerbaycan, blockchain kullanımını kamu hizmetler ve hukuk sistemine uygulamaya başlayacak.

Azerbaycan İnternet Forumu başkanı Osman Gündüz, ülkenin Adalet Bakanlığı tarafından yukarıda sözü edilen alanlarda blockchain ve akıllı kontrat kullanımının 30 Ekim tarihinde yapılan bir toplantıda ”dikkat çektiğini” vurguladı.

”Gelecekte, akıllı kontratların kamu hizmetleri alanında (doğalgaz, su, elektrik) kullanılabileceği açıklandı.”

”Bu da, vatandaşların kamu hizmetleri için olan mevcut sözleşmelerinin, şeffaflık sağlayacak olan akıllı kontratlara çevrilmesi ve bu alanda sahtesini yapma olaylarının bastırılması anlamına gelmekte. Vatandaşların kendileri bütün bu süreçleri bağımsız olarak kontrol edebilecekler.”

Gündüz, açıklamalarının devamında ülke içerisinde blockchain teknolojisinin bir girişim kaynağı olarak ilgi çekmeye devam ettiğine de değindi.  Bunun yanı sıra 10 Ekim tarihindeki bir haberde de belirtildiği üzre, Azerbaycan Merkez Bankası dünyaca ünlü teknoloji devi IBM ile beş yıllık bir Blockchain ve dijital dönüşüm planına imza atmıştı. Azerbaycan kripto para birimleri ve blockchain konusunda, Türki cumhuriyetler arasında en hızlı ilerleme kaydedenlerden bir tanesi haline geldi. Ülke 2018 yılında kripto para birimlerinden elde edilen gelirleri ve karları vergilendirmeyi kabul etmiş ve bunun yanı sıra kripto para birimleri için yeni bir merkez bile kurmuştu.

Bu konuda Kırgizistan ve Özbekistan gibi ülkeler de özellikle blockchain konusunda Türkiye’ye kıyasla bir hayli gelişim ve girişim yapmayı sürdürüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment