Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bank of America, Üç Yaşındaki Çocuğumun Hesabını Kripto ”Yüzünden” Kapatıyor

Tim Enneking (baba) San Diego, California’daki Kripto Varlıkları Yönetimi (Crypto Asset Management) şirketinin genel müdürü.

Benim kızım 3 yaşında. Bank of America(BoA) onun hesabını 4 Mayısta sahip olduğu ”risk profili” ve görünüşe göre kripto piyasası ile olan ”bağlantısı” yüzünden kapatıyor.

Lütfen açıklamama izin verin. Benim müdürlüğünü yaptığım şirket içerisinde doğal olarak kripto dünyası ile de bağının olduğu bir hedge fonu yönetiyor. Ancak bundan da önemli bir nokta var ki o da şirketin kendisinin kripto para ticareti yapmıyor olması.

Bu fonun Bank of America dışındaki bir bankada da hesabı var ancak benim şirketimin, eşimle benim ve bizim kızımızın sadece Bank of America içerisinde hesabı var. Bu durum biraz enteresan sonuçlar doğurdu.

Ben daha şirketimi kurmadan yaklaşık olarak bundan 4 yıl önce, eşimle beraber Bank of America (La Jolla, CA) şubesinden ortak bir çek ve birikim hesabı açtık. Kızımız doğduktan kısa bir süre sonra da onun için Uniform Transfers to Minors Act (küçük hesaba ortak transfer; UTMA) hesabı açtık. Onun kolej giderlerini şimdiden biriktirebilmek için her ay 50 dolar şeklinde bir otomatik transfer talimatı verdik ki bunun için genel olarak hesaptaki tek işlem diyebiliriz.

Kızımızın banka hesabına veya hesabından ben ve eşimin ortak olarak açtığı BoA hesabı dışında hiçbir transfer gerçekleşmedi. Bu hesapta kripto ile ilgili en ufak bir şüphe uyandıracak cinsten bile hiçbir işlem yapılmadı.

Bu yılın Nisan 4’ünde, Bank of America’nın bundan 2 gün önce gönderdiği 21 gün içinde hesabımızı kısıtlama ve 30 gün içinde de kapatma ihtarnamesi elimize geçti.

Yönetim şirketi ise bunun gibi 3 adet uyarı aldı. (birer tanesi halihazırda açık olan ikişer banka hesabı için, bir tanesi de BoA kredi kartı için) Ben ve eşim de buna benzer 3 adet yazı aldık. (her banka hesabı için birer tane ve eşimin BoA kredi kartı için bir tane) Bunlara ek olarak üç yaşındaki -evet evet bildiğiniz üç- kızım da kendi hesabı için aynı uyarıyı aldı.

Bu kararların ”kesin ve asla değiştirilemez” olduğunu söylemekten başka içerisinde bulunan tek ibare -bağlantılı bulunduğu şirketin açıldığı günden beri hiç borcu vb. durumları olmayan ve bunun üstüne ta o zamandan beri hesap bakiyesi olarak 6 haneli rakamların altına hiç düşmeyen- kredi kartını iptaline dair yapılmıştı: ”sizin risk profiliniz artık bankamızın risk limiti ile uyuşmamaktadır.”

Ama durun daha bitmedi.

Şuan bu işe dahil misin, veya hiç dahil oldun mu?

Bizim bu mektupları almamızın hemen öncesi olan 28 Mart tarihinde, BoA Mali Hizmetler İş Kontrol Merkezi şirkete Mali Hizmetler İşletmeleri(MSB) için içerisinde yönetim şirketinin ne iş yaptığı ile ilgili bir sürü soru barındıran bir Müşteri Veri Formu gönderdi.

Bir tanesi dışında bütün sorular belirli mali işlerle ilgiliydi (transferler, döviz alım-satımı, seyahat fişi vb.), ”Şirketiniz dijital/sanal/kripto para birimleri piyasasına dahil mi?”

Böyle geniş bir soruya evet cevabı verip anketi gereğince doldurup bunu aynı gün içerisinde geri gönderdik.

Bu tarihten itibaren bir hafta bile olmamıştı ki iptal ihtarnameleri gelmeye başladı ve BoA’nın sergilediği bu hız ve azim karşısında cidden etkilendik.

Haydi şunu biraz daha detaylandıralım: yönetim şirketi kripto para kullanmıyor. Bir borsa olarak işlem görmüyor. Bir para işletmecisi görevinde de değil. Bunun temel görevi yönetim şirketinin elemanları için maaş bordrolarını hazırlamak ve işleme koymak.

Ancak ”kripto” kelimesi tek başına yeterli gibi. Görüşüne göre bu BoA için ”ölümcül günah” kategorisine giriyor.

Bu çeşitli hesapların kapatılması ihtarnamelerini aldıktan iki gün sonra kendisini Bank of America MSB kontrol merkezi çalışanı olarak tanıtan bir kadından telefon aldım.

Kendisi Müşteri Veri Formuna verdiğimiz bazı cevaplar hakkında ek bir kaç noktayı konuşmak için aradığını belirtti. Kendisine nazikçe şirketinin zaten geri dönülmez bir şekilde bütün hesaplarımızı kapattığını bize ilettiğini söylediğimde, hiç umursamaz bir şekilde ”Aa o halde bu benim sorularıma yanıt vermek istemediğiniz anlamına mı geliyor? şeklinde geveledi.

Elim ayağım titreye titreye ”Bir fark olacak mı ki? Eğer cevap verirsem BoA’nın hesaplarımızı kapatmama ihtimali olacak mı?” şeklinedki soruma ” Oh bunun hakkında hiçbir fikrim yok. BoA’nın sizin bütün hesaplarınızı kapattığına emin misiniz? Eğer öyleyse hesaplarınızı gene de kapatacağız ancak eğer sorularıma cevap verirseniz kayıtlarımızı tamamlamak için gerekli veriyi toplamış olacağız”

O anda artık ne kadar kibar olabileceksem tam o denli kibar olup konuşmayı bitirdim.

Tamamen Düşünülmeden Yapılan Bir Tepki

Bank of America’nın sağ elinin yaptığını sol elinin bilmemesi durumundan ayrı olarak, bütün ”kripto” olan şeylere ve – ne kadar uzaktan bağlantılı olsa bile – kripto ile bağlantılı şeylere karşı yaptığı bu düşüncesizce hareket bana biraz aşırı gibi geldi.

Benim üç yaşındaki kızımın Bank of America’nın risk limitiyle eşleşmeyen bir risk profili mi var? Bu durumda BoA’nın bir müşterisi bile olmaması lazım.

Sevgili resmi para odaklı insanlar: Lütfen bu kadar paranoyak olmayın.

Bir sineği (eğer kripto mal varlıklarına sinek muamelesi yapacaksanız) balyoz ile öldürmeye çalışmayın. Bir kibriti söndürmek için itfaiye hortumu kullanmak açıkça kötü bir hamle. Kripto para dünyası finansal sektörlerdeki herhangi bir alana kıyasla çok daha büyük bir hızda büyümekte.

Dikkat! Bir gün sizin ona onun size olduğundan daha çok ihtiyacınız olacak ve böyle incelik-siz davranışlarınız yüzünden çok pişman olacaksınız.

Bu esnada ise yönetim şirketi, eşim, kızım ve ben hepimiz -ne olur ne olmaz diye-  iki yeni hesap seti açtık.

Bense bu olaylardan sonra Bank of America’nın sloganının ne olması gerektiğine karar verdim:

”Dikkat, Ateş, Nişan al!”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment