Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bankacılık Devi Citi’den Kripto Para Yorumu: DeFi 2023’te Popülerleşecek

Dünyanın en büyük bankalarından Citibank, Bitcoin (BTC) ve kripto para piyasasındaki kurumsal ve bireysel ilginin azaldığı öne sürerken 2023’te merkeziyetsiz finansa (DeFi) olan ilginin artmasını bekliyor.

Citi 12 Aralık tarihinde yayınladığı bir araştırma raporunda, 2022 yılı içerisinde başarısız olan birçok merkezi kripto para girişiminin ardından 2023 yılında ilginin merkezi finans uygulamalarından DeFi’a kayabileceğini belirtti.

Kripto para piyasalarındaki genel açık pozisyonların düşüşte olduğuna işaret edilen raporda, ETF’ler ve türev ürünlere olan kurumsal ilginin azaldığına dikkat çekildi.

Banka, sene içerisinde Voyager, Terra (LUNA) , Celsius (CEL) gibi merkezi finans uygulamalarının başarısızlıklarının yatırımcıların güvenine önemli ölçüde zarar verdiğini öne sürdü. Regülasyonların henüz tamamlanmamış olmasının ve iflasların genellikle yönetim hataları kaynaklı çıkmış olmasının kurumsal ve bireysel tarafın merkezi finans alanına şüpheyle yaklaşmasına sebep olduğunu iddia etti. Raporda yaşanılan başarısızlıkların DeFi protokollerinin gücünü göstermiş olabileceğinin altı çizildi.

Kripto para birimleri tarafında ise Joseph Ayoub liderliğindeki analist takımı, yatırımcıların düşen fiyatlarla doğru orantılı olarak kripto para birimlerine olan ilgilerinin azaldığını ileri sürdü. Analistler, kripto para piyasasında hakim olan kaldıraç ve volatilitenin geçmişe kıyasla oldukça düşük seyrettiğini belirtti. Raporda, özellikle bireysel yatırımcının kripto para birimlerine olan ilgisinin büyük ölçüde azaldığı iddia edildi. Bitcoin’deki açık pozisyonların 23 milyar dolardan 9 milyar dolara kadar gerilediğini belirten Citi, kripto para piyasalarının, değerinin %18 değer kaybeden S&P endeksine karşılık %60’ın üzerinde değer kaybettiğini yazdı.

Rapora göre stablecoinler, yalnızca %5 itfa ile 2022 yılını atlattı. Yılı 150 milyar doların üzerinde piyasa değeriyle kapatmaya hazırlanan stablecoinler arasında ise Tether (USDT), piyasa değerinden yaklaşık 10 milyar dolar kaybederken USD Coin (USDC), piyasa değerini yıl içerisinde korumayı başardı. Binance USD (BUSD) ise USDC ve USDT’nin aksine piyasa değerini arttırmayı başardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!