Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bankacılık Devi JPMorgan: Ethereum Hayal Kırıklığı Yarattı!

ABD’nin en büyük bankası JPMorgan, Ethereum’un (ETH) Şangay yükseltmesinden bu yana sergilediği performansı “hayal kırıklığı” şeklinde nitelendirdi.

Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki JPMorgan analistleri 21 Eylül Perşembe günü yayınladıkları bir raporda, Ethereum ağının Şangay yükseltmesinden sonra sergilediği performansın yarattığı hayal kırıklığını olduğunu öne sürdü.

Nisan ayında gerçekleşen Ethereum Şanghay yükseltmesinin ardından ağın enerji tüketiminin azaldığını, arzın coin yakım faaliyetiyle daraldığını ve staking işlemlerinin yaklaşık %50 arttığını belirten analistler tüm bu faktörlere rağmen ağ üzerindeki işlem miktarının ve etkinliğin ciddi oranda düştüğünü vurguladı.

Şangay’dan bu yana Ethereum ağındaki günlük işlem miktarı %12 azalırken Arbitrum’da %28’lik bir işlem azalması görüldü. Fakat bu iki ağdaki düşüşlere rağmen Optimism ağının günlük işlem sayısı %18,59 artarak dikkatleri üzerine topladı.

Analistler, Ethereum’un günlük işlemlerinin, günlük aktif adreslerinin ve ağdaki merkeziyetsiz finans (DeFi) protokollerinin toplam kilitli varlık (TVL) değerinde düşüşler yaşadığını belirtti.

Ayrıca Şangay’dan bu yana Ethereum L-2  (Katman-2) ağlarının karışık sinyaller verdiğini dile getiren analistler, Optimism (OP) özelinde devam düşüşlere dikkat çekerken Arbitrum’un (ARB) da kan kaybı yaşadığını kaydetti. Öte yandan genel tabloya bakıldığında hem Arbitrum hem de Optimism’deki TVL, Şangay yükseltmesinden 1 ay önceki seviyelerinden daha düşük bir seviyeye geriledi.

Şangay sonrasında Ethereum TVL’si %7,79 değer kaybederek 31,21 seviyesinden 28,78 bandına gerilerken OP TVL’si %20’lik değer kaybıyla 0,58’den 0,46’ya düştü. ARB’nin TVL’si ise %16,17’lik gerilemeyle 1,44’den 1,20’ye düştü.

Analistler tarafından paylaşılan raporda yer alan şu ifadeler dikkat çekti:

Merge yükseltmesinden kaynaklanan İş Kanıtından (PoW) Hisse Kanıtına (PoS) geçiş, Ethereum ağı için enerji tüketiminin %99’dan fazla düştüğü, Ethereum arzının daraldığı ve stake etme işleminin keskin bir şekilde arttığı anlamına gelirken , ağ etkinliğindeki artış oldukça hayal kırıklığı yarattı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!