Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bankalar Bitcoin Ağından 3 Kat Fazla Enerji Tüketiyor

Bitcoin ağının enerji tüketimi, kripto para camiasında son zamanlarda oldukça popüler bir konu haline geldi. Çeşitli araştırmacılar ise konu hakkında düşüncelerini dile getirdi.

İddialara göre Bitcoin ağı oldukça fazla güç tüketiyor. Ancak temiz enerji teknolojileri ile ilgili bir araştırmacı ise yapılan iddiaların çeşitli kritik faktörlerinin eksik olduğunu söylüyor.

Ortalıkta Yanlış Bir Muhabbet Dönüyor

Pittsburg Üniversitesi’nde temiz enerji teknolojisi araştırmacılarından olan Katrina Kelly-Pitou’ya göre Bitcoin ağının elektrik tüketimi, iklimimizde ciddi bir hasara yol açmıyor. Hatta bu konu hakkında yapılan tartışmaların doğru yönde gitmediğini söylüyor.

Bitcoin’in küresel ölçekte elektrik tüketimini dramatik bir şekilde artırdığını ileri süren son çalışmalardan alıntı yapan Kelly-Pitou, uzmanların yenilenebilir enerji sistemlerinin arkasındaki temel bazı konuları anlamakta başarısız olduklarını iddia ediyor.

Elektrik üretimi, çevre üzerindeki olumsuz etkisini korurken artış gösterebilir. Bitcoin’in ne kadar enerji kullandığına odaklanmak yerine aslında kimin Bitcoin ürettiği ve bu üretimi gerçekleştirirken bu enerjinin nereden geldiğine odaklanmak gerekli.

Kelly-Pitou ayrıca Bitcoin madenciliği için kullanılan önemli miktarda elektriği göz ardına itmeden geleneksel bankacılığın tek başına tahmini 100 terawatt enerji tükettiğini belirtiyor.

Bu enerji tüketimi, Bitcoin madenciliğinin tükettiği enerjinin üç katından biraz fazla. Kelly-Pitou aynı zamanda Bitcoin’in mevcut pazar büyüklüğünde 100 kat artış olursa dahi fazla enerji tüketmeyeceğine dair ilginç bir iddiada bulundu ve şunları söyledi:

” Bitcoin teknolojisi mevcut pazar büyüklüğünden 100 kat daha fazla olgunlaşırsa, tüm enerji tüketiminin sadece %2’si ile bunu yapacak. “

Odaklanılması Gerekilen Konu Bu Değil

Kelly-Pitou’ya göre odak Bitcoin ağının enerji tüketimi değil, kullandığı enerjinin karbon emisyonunu nasıl azaltabileceğimiz olmalıdır.

Bitcoin’in yüksek karbon emisyonları nedeniyle küresel iklim değişikliğini etkileyebilecek bir enerji sorununa sahip olduğuna dair iddialar ortalıkta dolaşıyor.

Ancak Kelly-Pitou’ya göre bu tür iddiaları desteklemek için yeterli bir bilgi yok. Aynı görüş Stanford öğretim görevlisi Jonathan Koomey tarafından da destekleniyor. Kendisi elektrik tüketimi hakkında şu sözleri söyledi:

” Yirmi yılı aşkın bir süredir insanoğlu bilgisayar kullanımı ile elektrik kullanımını abartmak için elinden geleni yapıyor. Benim endişem, gelecekte olacak büyük sorunların üstesinden gelebilmek için şu anda elimizde yeteri kadar bilgi birikimine sahip olmayışımız. “

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment