Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Batı Teksas’taki Doğal Gaz İsrafını Bitcoin’e Çevirmenin Yolunu Buldular

Teksas’taki bir şirket, petrol kuyularından yan ürün olarak çıkan ve normal şartlar altında israf edilecek olan doğal gazı, ucuz enerjiye dönüştürüyor. Aynı enerji, madenciler tarafından Bitcoin üretmek için kullanılıyor.

Saniyede 157 exahash (EH/s) değerinde hash oranı üreten Bitcoin madencileri, Harvard Business Review’da belirtildiği üzere Malezya veya İsveç kadar fazla enerji tüketiyorlar. Çin, Kanada gibi ülkelerdeki madenciler hidroelektrik santrallerinden faydalanırken, Batı Teksas’taki bazı madenciler daha farklı bir yönteme yöneliyor.

İsrafı, ucuz elektriğe dönüştürüyor

Batı Teksas’ın Permian havzasındaki petrol üreticileri, kuyulardan ‘yan ürün’ olarak çıkardıkları doğal gazı, yeteri kadar kazanç sağlamadığı için flaring olarak bilinen yöntemle yakabiliyor. Dallas News, rutin olarak yapılan flaring işlemleri sebebiyle milyonlarca metre küp doğal gazın israf edildiğini belirtiyor.

Permian havzasından çıkan doğal gazı piyasaya sokmak için 300 milyon dolar harcayan BP, flaring faaliyetlerini 2025’e kadar tamamen durdurmayı hedefliyor.

Dallas’taki Silver Energy adlı bir şirket, buna benzer bir yol izliyor ve havzadaki doğal gazı ucuz elektriğe dönüştürüp, taşınabilir bir veri merkezine yönlendiriyor.

Madencilik yapmak için kullanılıyor

‘Taşınabilir veri merkezi’nden kasıt, içi madencilik için gerekli ekipmanlarla doldurulmuş yük konteynerleri. Silver Energy CEO’su Joel Gordon, bunları doğal gaz yakıtlı jeneratörlerle çalıştırıyor.

Doğal gaz yakılıyor olması, çevreye yine zarar verildiği anlamına geliyor. Dallas News’e konuşan Gordon’a göre ise odaklanılması gereken asıl konu, bu yöntemle “elektrik üretiminin bölgeselleştiriliyor” olması.

Bu ayın başında yayımlanan bir basın duyurusuna göre EZ Blockchain, Silver Energy’yle iş birliği yaparak bu mobil veri merkezlerinden ilkini Şubat 2021’de kurdu. Silver Energy’nin Alberta, Kanada’daki bir müşterisi için kurulan veri merkezi, MicroBT’nin Whatsminer model cihazlarıyla donatıldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!