Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Batı Virginia Seçimlerde Blockchain’i Kullanacak

Batı Virginia, şahsi olarak oy atamayan askeri personeller için güvenli bir mobil oylama çözümü geliştiriyor. Federal seçimler sırasında blockchain uygulaması ile mobil oylamayı deneyen ilk eyalet olacak.

8 Mayıs’ta Başlatılıyor

Eyalet başkanı Mac Warner bu güvenli oylama uygulamasının yayım tarihini 8 Mayıs olarak belirledi. Bu pilot uygulama şimdilik sadece Harrison  ve Monongolia ilçelerine mahsus olacak. Bu düzenleme ile dağıtılmış ve kaydedilmiş askerler 23 Mart Cuma günü itibariyle, oylamaların son günü olan 8 Mayıs’a kadar oy kullanabilecekler. Oy haklarını kullanabilmeleri için ihtiyaçları olan tek şey standart bir Apple veya Android akıllı telefonu ve de onaylanmış özel veya federal kimlik.

Bu girişimin amacı şu ankinden daha hacklenemez düpedüz, ve daha güvenli bir askeri mobil oylama seçeneği sunmak. İlk deneyişte yurtdışında olan askerlerin Harrison ve Monongalia ilçelerinde oy kullanmalarına mahsus olacak. Her duruma karşı, bu deneme projesi verimli ve uygun çıkarsa, eyalet bu uygulamayı Kasım ayındaki genel seçimlere kadar 55 ilçeye de yaymayı planlıyor.

ABD’de İlk Olarak Gerçekleşiyor

Bu uygulama Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk defa gerçekleşiyor. “Batı Virginia, seçmen sayısını artırmak için güvenli ve doğru bir oylama sistemi sunarak bir ilki gerçekleştiriyor.” Bu hareket büyük olasılıkla 2016 başkanlık seçimlerinde yenilenmiş oylama incelemesiyle geliyor, Warner bu konuda: “Vatandaşlarımızın oylama sürecindeki özgüvenini ve cesaretini artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Artan cesaret artan katılımla sonuçlanır.” diyor.

Bu güvenli askeri taşınabilir oylamalı deneme girişimi, Batı Virginia Eyaleti Sekreteri, Voatz, Tusk/Montgomery, Yeni Amerika ve Blockchain Güvenlik Sağlayıcısının ortak bir çabasıdır. Voatz oylama sürecini planlayan tek tedarikçidir. Boston MA’da gerçekleşen ödül kazanan bir yenilik hareketidir. Yaratıcı ve özellikle güvenli mobil oylama sürecinden 70.000’den fazla seçmen yararlanmıştır. Bu durumlara çeşit çeşit seçimler ve oy gerektiren olaylar da dahildir. Voatz uygulaması seçmenlerin seslerini özgür ve açık bir şekilde duyurabilmeleri için güçlendiren basit bir arayüz ile en yakın ve hızlı güvenliği sunan bir merkezdedir.

Daha şimdilik kimse bu programı takdir etmiyor. Programdan yararlanılabilmesi için, 2 ilçedeki asker seçmenler eşsiz bir “katılımcı olmayan” statüsünde başvuru yapmalı, ve Apple veya Android telefonlarda veya tabletlerde uygulamayı indirmeli.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment