Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tayvan Merkez Bankası Bitcoin Üzerinden Kara Para Aklamaya İlişkin Kurallar Koyacak

Tayvan Merkez Bankası’nın, ülkede hali hazırda bulunan kara para aklama kanunlarına, Bitcoin’i de eklemek için çalışma başlattığı belirtildi.

Pazartesi günü yapılan toplantıda konunun ele alındığı ifade edilirken, Merkez Bankası başkanı Yang Chin Long’a, kurumun Bitcoin’in piyasadaki varlığının kanundaki yarattığı boşluk hakkında ne düşündüğünün sorulduğu kaydedildi.

Özellikle Bitcoin’in son dönemde fiyatının ciddi şekilde dip yapmasının ardından, fiyatlardaki oynaklık ve bunun etkileri Tayvan’da da tartışılırken, parlemento yetkililerinin sorularına cevap veren Chin Long, Tayvan Merkez Bankası’nın Bitcoin fiyatlarındaki oynaklığın farkında oduğunu ve kripto para ticareti yapmak isteyen yatırımcılara çeşitli uyarılarda bulunulduğunu belirtti.

Yang Chin Long ayrıca Tayvan Adalet Bakanlığı yetkilileri ile de yakın bir çalışma halinde olduklarını belirtirken, yakın dönemde Bitcoin’in de, finansal sektördeki kara para aklama ile alakalı kanunlardan nasibini alacağını ifade etti.

Yang Chin Long’un bu cevaplarının Tayvan hükümetinde karşılık bulup  bulmayacağı henüz netlik kazanmasa da, bu açıklamaların Tayvanlı yetkililerin de Bitcoin’i yasal denetimler altına alma yolunda temaslarını hızlandırdığının bir göstergesi olarak okumak mümkün.

Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz ay konuyla ilgili konuşan Tayvan Maliye Bakanı Sheu Yu Jer, Bitcoin ve türevlerinin birer sanal emtia olduğunu belirtmiş; ve bu ürünlerden vergi alınması gerektiğini söyleyerek, kurum olarak yasal zeminde ne yapabileceklerine dair gerekli çalışmayı başlattıklarını belirtmişti.

Yang Chin Long’un konuyla ilgili yaptığı bu açıklamalar, aynı zamanda diğer büyük Asya hükümetlerinin Bitcoin ile alakalı yaptıkları yasal düzenleme çalışmalarına denk geldi. Bilindiği üzere başta Güney Kore ve Çin olmak üzere birçok Asya ülkesi, Bitcoin veya diğer kripto paralar kullanılarak yapılan kara para aklama faaliyetlerini engellemek için çeşitli kapasitelerde yasal düzenleme çalışmaları başlatmıştı.

Daha önce de belirtildiği gibi, Güney Kore hükümeti bankalara kripto para borsaları için anonim hesap sağlamamaları yönünde kesin direktif vermiş ve kimlik ismi ile uyumlu kripto para borsası hesabı sistemini Şubat 2018’den bu yana uygulamaya almıştı.

Aynı zamanda bir başka ülke Malezya, geride bıraktığımız ayın hemen başlarında tüm kripto para borsalarına Müşterini Tanı(KYC) zorunluluğu getirmiş ve tüm kripto para alakalı ticaret işlemlerinde, kimlik bilgilerinin alınmasını şart koşmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment