Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Batmış Kripto Platformu Celsius Network Hakkında Ponzi Şeması İddiası

İflas eden Celsius Network’ün (CEL) devam eden davasına atanan bağımsız müfettiş, şirketin finansal işleyişinin bir noktada ponzi şemasına dönüştüğünü açıkladı.

New York iflas mahkemesinin bağımsız müfettişi Shoba Pillay, bir üçüncü göz olarak incelediği Celsius dosyası hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. İflas mahkemesi tarafından Celsius davasını incelemek üzere atanan Pillay, geçmiş mali kayıtlara dayandırdığı yaklaşık 500 sayfalık detaylı araştırmasının sonucunda Celsius’u “ponzi şeması” olarak tanımladı.

Bununla birlikte yöneticiler tarafından dile getirilen Celsius’un tüm süreç boyunca %200 teminata sahip olduğu açıklamalarını yalanlayan Pillay, Celsius’un kurumsal kredilerinin %14’ünün tamamen teminatsız olduğunu belirtti. Pillay, bu teminatsız oranın 2021 ortalarında yaklaşık %36’ya yükseldiğini ve o zaman bile teminatların bir kısmının FTT gibi istikrarsız varlıklarda oluştuğunu vurguladı.

Celcius çalışanlarının CEL satmadığı iddialarını da yalanlayan müfettiş, Celsius’un kurucusu Mashinsky‘nin 2018 yılından iflasa kadar olan süreçte en az 68,7 milyon dolar değerinde 25 milyon adet CEL sattığını söyledi. Buna ek olarak kurucu ortaklar Nuke Goldstein ve S. Daniel Leon‘un ise sırasıyla 2,8 milyon dolar ve 9,74 milyon dolar değerinde CEL sattığı kayıtlara geçti.

CEL finansal mekaniği ile kamuya yapılan açıklamalar arasındaki tutarsızlığın farkında olduğunu sözlerine ekleyen müfettiş, şirketin belirli zaman aralıklarında para çekim taleplerini karşılayabilmek için yeni müşteri fonlarını kullandığını öne sürdü.

Celsius 9 Haziran ile 12 Haziran arasında bazı durumlarda müşteri para çekme taleplerini finanse etmek için doğrudan yeni müşteri mevduatlarını kullandı.

Pillay, 12 Haziran’da Celsius’un müşteri para çekme işlemlerini durdurduğunu ve bunu yapmamış olsaydı yeni müşteri mevduatlarının kaçınılmaz olarak Celsius’un para çekme işlemlerini finanse etmesi için tek likit kaynağı haline geleceğini belirtti. Pillay ayrıca bu durumun şirketin son dönemlerdeki finansal yapısının adeta bir ponzi şemasına döndüğünü kantılar nitelikte olduğunu vurguladı.

Celsius hakkındaki ponzi şeması incelemesi ilk olarak kasım ayında başlatılmış ve olayın detaylıca araştırılması için emir verilmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!