Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bazı Ülkelerin Merkez Bankası Raporlarına Göre CBDC’ler Uluslararası Ödeme İçin Kullanılabilir

Avustralya, Güney Afrika, Singapur ve Malezya merkez bankaları tarafından yayınlanan raporda dijital merkez bankası paralarının (CBDC) sınır ötesi ödemelerde kullanabileceğini açıkladı.

22 Mart tarihinde Bank of International Settlement (BIS) İnovasyon Merkezi resmi web sitesinden yaptığı paylaşımla, Avustralya, Malezya, Singapur ve Güney Afrika merkez bankalarıyla deneysel CBDC pilot uygulamasını tamamladıklarını duyurdu.

“Dunbar Projesi” olarak isimlendirilen birçok ülkeyi kapsayan CBDC projesinin, ülkelerin merkez bankaları arasındaki birden fazla para birimini kullanan finansal şirketler arasındaki ödemeyi kolaylaştırmak amacıyla geliştirildiği belirtiliyor.

2021 yılının eylül ayında açıklanan Dunbar Projesinin ilk deneysel CBDC uygulaması başarılı olduğu söyleniyor. Bu sayede merkez bankaları aralarındaki ödeme işlemleri için ortak bir platform üzerinden doğrudan işlemlerini gerçekleştirebilecek.

BIS İnovasyon Merkezi Başkanı Andrew McCormack konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda:

Dunbar Projesi; ortak kontrol edilebilen, güven üzerine kurulmuş, teknolojik araçlarla yönetişim mekanizmasıyla ele anılabilecek bir uygulama üretilebileceğini gösterdi.

dedi.

BIS inovasyon merkezi, bu projeden önce İsviçre ve Fransa gibi ülkeler için dijital euro ile uluslararası havale denemeleri gerçekleştirmişti. Bazı yorumculara göre bu yapılan projenin G-20 ülkelerinde CBDC benimsenmesini artırabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!