Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bilgisayarını Değiştirdiği İçin 2 Milyon Dolarlık Bitcoin Kaybetti

İsmi belli olmayan bir Reddit kullanıcısı, 2010 yılında fakir bir üniversite öğrencisi iken internetten yaptığı çalışmalar ile 150 Bitcoin kazandı. Bugünkü değeri yaklaşık 2 milyon dolar yakın olan bu Bitcoin’ler bir dikkatsizlikle tamamen kayboldu. Kullanıcı bilgisayarını yenileyip daha üst bir modele geçiş yaptığı için 2 milyon dolarlık Bitcoin kaybetti.

Bir Reddit kullanıcısı, 150 Bitcoin’i nasıl kaybettiği hikayeyi kendi ağzından anlattı ve insanlara soğuk cüzdanlarda saklanan Bitcoin’lerini neden yedeklemeleri gerektiğine dair adete yeni bir ders verdi.

İnternetten para kazanan bir üniversite öğrencisi

Reddit kullanıcısı, 2010 yılında bir üniversite öğrencisiyken ucuz bir dairede kendi yağında kavrulup gidiyordu. Biraz para kazanmak için kabataslak reklam ağlarına sahip bazı internet sayfaları kurmaya karar verdi. Okuldan arta kalan zamanlarda bu sayfaları iyileştirmek için çalıştı ve sonunda birkaç yüz dolar kazandı.

Reddit kullanıcısı internet ile içli dışlı geçen bu dönemden sonra, Bitcoin (BTC) denen şeye rastladı ve o dönem Bitcoin’in yayılmasını ve benimsenmesini isteyen bazı insanların BTC dağıttını fark etti. Talihsiz kullanıcı, Bitcoin hakkında kısa bir araştırma yaptı ve birçok kişinin Bitcoin’in gelecekte patlayacağı yönündeki söylemlerine denk geldi. Reddit kullanıcısı kendi beyanlarına göre “Pekala harika, biraz Bitcoin alayım” dedi.

O dönem 150 Bitcoin 11 dolar ediyordu

Talihsiz Reddit kullanıcısı, bir sömestr boyunca çalışarak 150 Bitcoin kazandı. Fiyatına baktığında ise büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. 150 Bitcoin yalnızca 11 dolar ediyordu. Reddit kullanıcısı kendi kendine “ne büyük zaman kaybı” diye düşündü; BTC beklenen gibi bir sıçrama yaratamamıştı ve 150 Bitcoin’i dizüstü bilgisayarının bir köşesine attı.

Talihsiz kullanıcı okulun bir sonraki döneminde internette yaptığı part time işlerle kazandığı parayı daha iyi bir bilgisayar için harcamaya karar verdi. Dizüstü bilgisayarı için daha fazla RAM ve o dönem için “süper hızlı” saydığı 7200 RPM devir hızlı bir hard disk almaya karar verdi. Kazandığı 150 Bitcoin’in bulunduğu eski sabit diskinin üzerine kendi için alaycı bir not yapıştırdı ve onu eski bir kutuya attı. Ve sonra onları tamamen orada unuttu.

Bitcoin-depolama-kaybettiHepsi çöpe gitti

2016 yılında üniversiteden mezun oldu ve iyi bir işte çalışmaya başladı. Daha pahalı fakat daha küçük bir daireye taşınma zamanı geldiğinde yeni daireye götürebileceği şeyler konusunda oldukça seçici davranması gerektiğini düşündü. Örneğin eski PC parçalarının olduğu bir kutuyu götüremezdi. Parçaları günün donanım koşulları ile karşılaştırdığında oldukça değersiz buldu ve her şeyi çöpe boşalttı; yalnızca boş kalan karton kutuyu sakladı ve ona da taşımaya karar verdiği eşyalarını yerleştirdi.

Eşyalarını tamamıyla kutulardan çıkaracak zamanı ancak yeni dairesine taşındıktan 1 ay sonra buldu. Açtığı kutulardan birinde, 6 sene önce yazdığı “150 BTC = ~11$!!!” notunu buldu. Bir süre bıraktığı bu nota gülümseyerek baktı, sonra birden aklına geldi; Bitcoin ne kadar olmuştu? Bitcoin’in çok değerlendiğini anladığında ise artık gülemiyordu.

Bitcoin-depolama-kaybetti
Reddit kullanıcısının notu. Kaynak

2016 yılında notu yeniden bulduğu gün, zamanında 11 dolar eden Bitcoin’lerin değeri 67 bin dolara fırlamıştı. Talihsiz Reddit kullanıcısı kendi elleri ile hepsini çöpe atmıştı. 150 Bitcoin’in bugünkü değeri ise 2 milyon dolardan daha fazlasına denk geliyor. Fakat bu Bitcoin kullanıcısı, aradan geçen bu süre içerisinde bu parayı kaybetti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!