Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance Aleyhine Dava: Bitcoin Aklamak İçin mi Kullanılıyor?

Bir grup kripto para kullanıcısı Binance aleyhine yeni bir dava açtı. Davacı taraf; Binance kullanıcılarının borsayı Bitcoin aklamak için kullandıklarını ve bunun Binance’in sorumluluğunda olduğunu öne sürmekte.

Japonya’daki Zaif adlı bir kripto para borsası 2018 yılında hack saldırısına uğradı ve borsadan 60 milyon dolar değerinde kripto para çalındı. Zaif adlı bu borsanın sahipleri, 2018’de çalınan bu kripto paraların bir kısmının Bitcoin borsası Binance aracılığıyla aklandığını iddia ediyorlar.

9 Milyon Dolar Akladılar

Zaif; hack saldırısına uğradıktan sonra Fisco adlı farklı bir kripto para borsasının bünyesine girdi. Cointelegraph’ın haberine göre Fisco avukatları geçmişe yönelik yaptıkları araştırma sonucunda Zaif’ten çalınan kripto paraların bir kısmının Binance’e gönderildiğini fark ettiler.

Fisco yöneticileri Zaif’ten çalınan 1,457 (bin dört yüz elli yedi) adet Bitcoin’in (BTC) Binance aracılığıyla aklandığını öne sürmekteler. Davacı taraf; Binance’i borsa kullanıcılarına ve işlemlerine yönelik yeteri kadar detaylı soruşturma yapmamakla suçlamakta. Binance’in KYC konusunda fazla esnek davrandığını belirten davacılar, bu durumda Binance’in de suçlu olduğunu iddia ettiler.

Dava Nerede Görülecek?

Fisco Binance’e dava açabilmek için Kuzey California Bölge Savcılığına başvuruda bulundu ancak bir sorun var. Binance’in merkezi Kuzey California’da değil. Bunun da ötesinde, Binance’in merkezinin tam olarak nerede olduğu bilinmemektedir. Bu da Binance’e karşı dava açmayı bir hayli zorlaştırmakta.

Fisco yöneticileri ise Kuzey California Bölge Savcılığının bu güce sahip olduğuna inanıyorlar. Yetkililer bunun için birkaç farklı argüman sunuyorlar. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Binance; Amazon Web Services’i kullanıyor ki bu da şirketin sunucularının Kuzey California merkezli olduğu anlamına geliyor.
  • Binance’in soğuk depolama (cold wallet) için tam olarak ne gibi bir şirketle iş birliği yaptığı bilinmemekte. Fakat Binance’e bağlı olan Swipe’ın Coinbase ve BitGo ile çalıştığı ve bu şirketlerin merkezinin California olduğu biliniyor.
  • Binance zaman zaman San Francisco’da çalışabilecek kişiler için iş ilanı yayınlıyor. Cointelegraph ekibi ise bu kişilerin doğrudan Binance için değil, Binance’e bağlı olan Trust Wallet için çalıştığını hatırlatıyor.

Kuzey California’daki yetkililer tüm bu argümanları kabul edip Binance hakkında bir soruşturma başlatacaklar mı bilinmiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment