Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance: Bitcoin (BTC) Yükselirken Altcoin Pazarı Niye Düşüyor?

Kripto para borsası Binance bugün bir blog yazısı paylaşıp Bitcoin fiyatındaki yükselişi ve altcoin piyasasındaki genel düşüşü inceledi. Binance ekibi Bitcoin ve altcoin piyasaları arasındaki bu keskin ayrımı FOMO ve açgözlülük ile açıkladı.

Kripto para piyasasının toplam değeri 400 milyar dolar seviyesine dayanmışken bu değerin büyük bir kısmı Bitcoin (BTC) işlemlerinden geliyor. ABD’deki başkanlık seçimleri öncesi harekete geçen BTC/USD paritesi yukarı yönde ilerledi ve Bitcoin fiyatı bunun sonucunda 13 bin 300 doların üstüne kadar geldi.

Bitcoin yatırımcıları piyasadaki bu yükselişi ilgiyle izlerken altcoin yatırımcıları şölene eşlik edemedi. Birkaç ay öncesine kadar yüzde 55 düzeylerinde olan Bitcoin dominansı günümüzde yüzde 62’ye kadar geldi ve Bitcoin böylece altcoin pazarını adeta bastırdı. Kripto para borsası Binance ise yeni yayınladığı blog yazısında bu olgunun arka planını inceledi.

Döviz kurundaki artışı anımsatıyor

Binance Bitcoin ile altcoin pazarları arasındaki ayrılığın temelinde yatan sebebi açıklamasa da bu ikisi arasındaki makasın neden açıldıkça açıldığını irdeledi. Bitcoin fiyatı yükseldikçe BTC alıp para kazanmak isteyen yatırımcıların sayısının da arttığını belirten borsa ekibi, altcoinlerin üstündeki baskısının bu yüzden şiddetlendiğini açıkladı.

Kripto para borsası bu noktada geleneksel piyasalardan bir örnek verip Amerikan Doları ile diğer kurlar arasındaki ilişkiye atıfta bulundu. Binance, Türkiye’deki yatırımcıların kendilerini hiç yabancı hissetmeyecekleri bir örnekten bahsedip şu notu paylaştı:

“Varsayalım ki ABD Doları güç kazanıyor. Dolardan para kazanmak isterseniz yerel para biriminizi satıp Amerikan Doları almanız gerekecek. Ama herkesin dolardan para kazanmak istediğini ve herkesin aynı şeyi yaptığını düşünelim. Bu hem yerel para birimini hem doları etkileyecektir. Geleneksel piyasalarda ABD Doları’nın güçlenmesi veya zayıflaması, EUR, AUD, CAD gibi para birimlerinin tam tersi yönde hareket etmesiyle sonuçlanır. Aynı şey kripto para piyasası için de geçerlidir. Bitcoin’e duyulan talebin artması altcoin piyasasını da etkiler.”

FOMO ve açgözlülük ile açıkladı

Binance tarafından yapılan araştırmaya göre insanlar süregelen Bitcoin rallisinden geri kalmak istemiyor, Bitcoin’in sağladığı getirilerden pay almak istiyorlar. Bu piyasada belli bir düzeyde FOMO (fear-of-missing-out) etkisi yarattığı gibi yine piyasadaki açgözlülüğün de bir yansıması olarak görüldü.

Piyasadaki FOMO etkisinin gitgide şiddetlendiğini hatırlatan Binance ekibi, altcoin yatırımcılarının Bitcoin’e geçiş yapmaya başladığını ve bu iki pazar arasındaki makasın bu yüzden açıldığını belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!