Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance CEO’sundan Şaşırtan SBF Açıklamaları: FTT tasfiyesi için aradığını sandım FTX’i almamı istedi

Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ), FTX çöküşü ve olayların perde arkasına dair açıklamalarda bulundu. FTX’i asla bir rakip olarak görmediklerini belirten CEO, SBF aleyhinde sert ifadelerini dile getirmekten çekinmedi.

Binance CEO’su CZ bugün CNBC’e verdiği bir demeçte, FTX olaylarına dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. CZ, FTT satışına ilişkin paylaşımından 24 saat sonra SBF’nin kendisine ulaştığını ifade ederken FTX kurucusunun ne kadar çaresiz durumda olduğunu o anda anladığını belirtti.

Attığım twetten 24 saat sonra Sam beni aradı. Konuşmak istediğini söyledi. İlk başta bit OTC işlemi ile elimizdeki FTT varlıklarını almak istediğini düşünmüştüm ama sonrasında fark ettim ki FTX’i komple satın almamızı bekliyordu. Ekip olarak durumu araştırdık ve açıkça farkına vardık ki aslında FTX kullanıcılarına ve VC yatırımcılarına ait varlıkları kullanmıştı ve ortada öyle bir fon yoktu. Bu noktada onlara ve sundukları verilere güvenemeyeceğimizin farkında vardık.

SBF’nin şirket çalışanlarının çoğunu kandırdığını ve bunu bilinçli şekilde yaptığını öne süren CZ, muhtemelen durumu çok fazla kişiyle de paylaşmadığı noktasına dikkat çekti. CZ, CNBC muhabiri tarafından yöneltilen “onun şu sıralar attığı tweetler ile ne yapmaya çalıştığını anlayabiliyor musun?” sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

Bence o önceki süreçte de ne yaptığının farkındaydı şimdi de yaptığı şeyin farkında. Bence şuan tweet bile atmamalı.

SBF’nin yatırımcı fonlarını kullanması ve yaptığı işlemlerin ciddiyeti konusunda açıklamalarda bulunan CZ, açıklamasına şu ifadelerle devam etti:

Sam kullanıcı fonların Alameda için kullanıldığını ve ne amaçla suistimal edildiğini çok iyi biliyordu. Her şey ortaya çıkana kadar muhtemelen bu durumu şirket içerisinde bilen kişilerin sayısı çok azdı.

FTX’in bilançosu için FTT varlıklarını kullandığı noktasına yöneltilen bir soruya karşılık veren CZ, Binance’in bunu asla yapmadığının altını çizdi:

Biz, yaratılan yenibir token’ın kaldıraçlı işlemlerde teminat olarak kullanılmaması konusunda çok dikkatli davranıyoruz. Binance bunu yapmıyor. Biz BNB’yi hiçbir şekilde teminat olarak göstermiyoruz. BNB’yi kendi nakit akışımızdan tamamen ayrı tutuyoruz.

FTX çöküşünün kısa vadeli olarak kripto para camiasını sekteye uğratacağını düşünen CZ, uzun vadeli düşünüldüğünde sektörün daha sağlıklı bir hale dönüşeceğine dair inancını koruyor:

Bu yaşananlar karşısında bende şok oldum. Bir hafta öncesine kadar onun (SBF) herkese yalan söylediğini bilmiyordum. Şuan için işlerin kötüye gittiğini düşünebiliriz ama elimizdeki teknoloji ve topluluk bundan önce gördüklerimizden çok daha iyisi. Bundan 5 ya da 10 yıl sonrasında endüstrinin çok daha güçlü ve sağlıklı bir noktada konumlanacağını düşünüyorum. Bitcoin’in fiyatı ne olur bilmiyorum ama tek bir projenin tüm marketi ele geçireceğini düşünmüyorum. Burada daima farklı blokzincirleri ve farklı projeler olmaya devam edecek. Henüz her şeyin çok başındayız.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!