Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance-FTX Savaşının Perde Arkası: FTX’in Stablecoin ve Ethereum (ETH) Rezervlerinde Ciddi Azalma

Binance ve FTX arasındaki bilanço tartışmaları devam ederken Binance’in FTX tokenlarını (FTT) tasfiye edeceğini ardından ortaya çıkan on-chain verileri olayın perde arkasına dair daha net bir ışık tuttu.

Dün itibariyle Binance CEO’su CZ’nin borsaya ait bütün FTT tokenlarını tasfiye edeceğini açıklaması piyasalarda şok dalgası yarattı. FTX bağlantılı Alameda Research’ün bilançosundaki FTT yoğunluğuna ve tutarsızlığa değinen CZ, FTX cephesini lobicilikle suçladı. Her iki tarafın karşılıklı atışmalarının ardından yapılan analizler ve veri araştırmaları sonucunda büyük resme dair daha fazla bilgi paylaşıldı.

On-chain analiz platformu Nansen tarafından sağlanan verilere göre dün akşamki kaos ortamının ardından kripto para borsaları Gate.io, Huobi, OKX ve KuCoin de bulunan Alameda’ya ait sıcak cüzdanlardan para çıkışları görüldü. Nansen verilerine göre sadece KuCoin’den 300 milyon dolara yakın varlık çıkışı gerçekleşti.

Blockchain güvenlik platformu PeckShield’e göre Jump Trading, son 24 saat içinde FTX’ten yaklaşık 40,4 milyon USD Coin (USDC) çekti. FTX’ten çekilen varlıklar Jump Trading’e ait Nexo platformuna aktarıldı.

On-chain veri sağlayıcısı CryptoQuant ise FTX’in Ethereum (ETH) rezervlerindeki ciddi azalmaya dikkat çekti. Verilere göre FTX’in ETH rezervleri Kasım 2020‘den bu yana en düşük seviyeye geriledi. FTX’e ait ETH rezervler 300.000 azalarak 108.246 olarak kayıtlara geçti. FTX’in ETH’de saatlik çekim miktarları da rekor kırdı. Ayrıca FTX’in stablecoin rezervleri de ciddi seviyede düşüş yaşadı. CryptoQuant’a göre FTX’in stablecoin rezervi 2 haftada %93 azaldı.

Binance ve FTX cephelerinden gelen bu haberlerin ardından FTT fiyatında dakikalar içinde çok büyük dalgalanmalar yaşandı. Yatırımcıları harekete geçiren bu olay, FTT vadeli işlemlerine de yansıdı. Coinglass’a göre, FTT sözleşmelerinin açık faizi bir günde iki kart arttı ve 210 milyon doları aştı. Bu veri FTT açık faizi için geçen yılın kasım ayından bu yana görülen bir zirve anlamına geliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!