Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED Anketine Göre Bitcoin (BTC) ve Kripto Paralar Artık ABD Finansal İstikrarını Tehdit Eden 10 Riskin İçinde Bulunmuyor

ABD Merkez Bankası’nın (FED) anketine göre başta Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) olmak üzere kripto paralar ABD ekonomisinin artık en çok üzerinde durulan 10 risk içerisinde bulunmuyor. 

FED 4 Kasım tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı Finansal İstikrar Raporu’nda, bir merkez bankası anketine yer verdi. Ankete göre kripto paralar, önümüzdeki 12-18 ayda ABD ekonomisi için en çok konuşulan 10 riskin dışına çıktı.

Riskler arasında Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmalar birinci sırayı alırken kalıcı enflasyon ikinci sıraya yerleşti. Üçüncü sırada yer alan risk varlıklarında yaşanacak olası bir düzeltme ihtimali bir risk varlığı olarak görülen kripto paralardan yaklaşık 9 sıra yukarıda yer aldı. Kripto paralar ve stablecoinler ise 14 risk arasında 11. sıraya yerleşti.

Finans çevrelerinin kripto para birimlerine olan bakış açısı ankete göre büyük ölçüde olumlu olarak değişmiş olsa da FED, kripto paralara karşı muhafazakar tutumunu sürdürüyor.

FED raporda, dijital varlıkların bazı faydalı yenilikler ve ürünler sunabileceğini ama son zamanlarda yaşanan olaylardan yola çıkarak geleneksel risk varlıkları ile benzer riskler içerdiğine dikkat çekti. FED, bu yolda düzenleyici ortamın oluşturulmasının finansal istikrarın devamlılığı için elzem olduğunun altını çizdi. 

Raporda Ripple (XRP), Cardano (ADA), BNB, Ethereum (ETH), Bitcoin (BTC) ve diğer kripto paraların piyasa değerlerindeki değişime dikkat çekildi. Ayrıca raporda, stablecoinlerin piyasa değerlerinin Nisan 2022’den bu yana %22 civarında azaldığı ve bu düşüşün neredeyse yarısının TerraUSD’nin (UST) çöküşüne tekabül ettiği belirtildi.

FED, kripto para birimlerinin son zamanlarda oldukça yüksek değer kaybettiklerini ancak spekülasyon ve risk iştahının dijital varlıkların başlıca itici gücü gibi göründüğünü ileri sürdü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!