Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance’dan Sonra TRON da Malta Pazarına Girebilir

Bir Blockchain girişimi olan ve kripto parası TRX ile sektörün hayli popüler figürlerinden TRON’da, şirket CEO’su Justin Sun yaptığı açıklama ile Malta’nın Binance’e kapılarını açmasından ötürü, Malta hükümetini takdir ettiğini belirtti.

Sun, özellikle Malta başbakanı Joseph Muscat’a yaptıkları için teşekkür ederken, bu küçük Avrupa ülkesinin bir kripto para adası olmak yönünde yaptığı hamleleri de merakla beklediğini söyledi.

Hatırlayacağınız gibi Malta, geçtiğimiz günlerde Binance ile yaptığı görüşmeler sonucunda; dünyaca ünlü kripto para borsasını, merkezini Malta’ya taşımaya ikna etmiş, bu durum kripto para piyasasında büyük bir yankı uyandırmıştı.

Konuyla ilgili konuşan Sun, attığı tweette şunları söyledi:

”TRON olarak Malta başbakanı Joseph Muscat ve onun çalışma arkadaşlarının kripto paralar ve Blockchain sistemi hakkında benimsedikleri vizyonu destekliyor ve onların Malta’da bir Blockchain adası kurma fikirlerini destekliyoruz. Biz de, aynı stratejik ortağımız Binance gibi, Malta’da yatırım yapmak ve faaliyet göstermek noktasında istekliyiz ve bu fikri ciddi bir şekilde kafamızda tartıyoruz.”

Avrupa Birliği sınırlarında yer alan küçük bir ülke olan Malta’nın, Blockchain sektörünün büyük paydaşlarını bünyesine katıp bir Blockchain adası olma fikrini, tüm hükümet ortakları paylaşırken, Binance’in merkezini ülkeye taşıma kararı alması, hükümeti çok sevindirmişti. Hedeflerine ulaşma konusunda altın bir adım attığının farkında olan Malta hükümetinin başbakanı Joseph Muscat, attığı tweette şöyle demişti:

Binance’e, Malta’ya hoş geldiniz demek istiyorum. Blockchain temelli teknolojiler ve projeler göz önüne alındığında, Malta olarak bu alanda dünyada liderlik etmeyi istiyoruz. Hükümet olarak, Blockchain sektöründe hizmet eden en kaliteli firmaların topraklarımızda çalışması, bizim için büyük bir keyif.”

Malta’nın Blockchain temelli teknolojilere kucak açması, sadece TRON’un ve Justin Sun’ın değil, birçok sektör paydaşının iştahını kabartmışa benziyor. Sun’un konuyla attığı tweetten birkaç saat önce, Binance ile alakalı gelişmelerden de birkaç gün sonra, kripto para cüzdan platformu Monaco Card’ın CEO’su Kris Marszalek de, Malta’da  yatırım yapmayı planladıklarını belirten bir tweet atmıştı. Marszalek, tweette şu ifadeleri kullandı:

”Bizler Monaco Card olarak başbakan Joseph Muscat ve arkaadaşlarının koyduğu vizyona inanıyoruz ve yakın dönemde Malta’nın bir Blockchain adasına dönüşeceği hayaline ortak olmak istiyoruz. Bu sebeple Malta’da, stratejik ortağımız Binance’in ardından, biz de yatırım yapmayı düşünüyoruz.”

Son dönemde Blockchain sektöründe adeta yıldızını parlatan Malta için adeta birçok şirket kapıda bekliyor. Binance haberlerinin ortaya çıkmasından bir süre önce de, CasinoCoin Foundation, ülkedeki ikinci ofisini açacağını duyurmuştu.

Yasal Düzenlemeler Yolda

Şu ana kadar, Blockchain sektörünün dünyada yeni yeni kendini duyurmaya başlaması sebebiyle, yasal anlamda bu işletmeler adeta bir gri alanın içine hapsolmuş durumda. Japonya gibi kripto paralara ve Blockchain sektörüne karşı takındığı olumlu tavırla bilinen ülkelerde dahi, Blockchain temelli girişimler halen özel bir e-ticaret firması adı altında yasal denetime tabii tutuluyor.

Avrupa ve dünyada bu durumun farkında olan Malta hükümeti ise, Blockchain temelli firmaları yasal bağlamda düzenlemek için harakete geçti. Blockchain temelli girişimleri bağlayacak yasa taslağının düzenlenmesi konusunda ilk adımı atan Malta, en azından kaba taslak bir sistem için şu anda var gücüyle çalışıyor.

Ülkenin güneyinde bir politik etkinlikte konuşan başbakan Muscat, hükümet olarak ilk amaçlarının sektörü düzenleyecek bir yasa oluşturmak olduğunu belirtirken, şu ifadeleri kullandı:

”Ülke olarak ilk amacımız ilk adımı atıp, Blockchain sektörünü gerekli yasal düzenlemelere oturtmak. Bu iş biraz hiç bilmediğin bir okyanusta açılmaya benziyor. Elimizde bize yol gösterecek doğru düzgün bir harita olmadığının farkındayız ancak Malta olarak, yolumuza devam edeceğiz, öğreneceğiz ve en önde olacağız.”

”Bizim için önemli bir konu (Sektör paydaşlarının ülkeye girmesi). Ancak Binance, ne mutlu ki ilk değil ve umarım son da olmayacak. Onlar manşetlere çıktı çünkü belki de şu ana kadar bize gelen en büyük şirket onlardı. Tüm bu şirketler hiçbir zaman ‘Malta’ya geliyoruz çünkü istediğimiz her şeyi yapabiliriz’ gibi şeyler düşünmüyorlar. Tam tersi, ‘Malta’ya geliyoruz çünkü onlar bizi yasal bir zeminde, iyi oluşturulmuş kurallar çerçevesinde denetleyecek ve bizimle iş birliği yapacaklar.’ diyorlar.”

Malta hükümetinin bu konuya bakışında ortaya koyduğu vizyon, sadece başbakan Josepj Muscat ile sınırlı değil. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Times of Malta’nın aktardığına göre; Finansal Hizmetler, Dijital Ekonomi ve İnovasyon biriminden sorumlu genel sekreter Silvio Schembri, şu açıklamaları yaptı:

”Birkaç hafta önce, Malta olarak Avrupa’da ve hatta dünyada Blockchain  teknolojisi ile alakalı tam teşekküllü bir düzenleme taslağı oluşturan ilk ülke olduk. Bu oluşturduğumuz rehber taslak, birçok sektör paydaşından çok olumlu geri bildirim aldı ve aldığımız reaksiyon bizi daha da cesaretlendirdi. Şimdi ise meclise gidip bu tasarının onaylanmasını sağlamak ve bu iş koluna yasal bir geçerlilik kazandırmak için çalışacağız.”

Binance CEO’su Zhao Changpeng de Malta’yı ”Kripto paralar ve fintech girişimleri konusunda ülke çok hızlı adımlar atıyor.” diyerek övmüştü.

Malta’nın İzinden Gidecek Başka Ülkeler de Var Mı?

Avrupa’da yer alan diğer küçük ada ülkeleri -ki genelde vergi cenneti olmaları ile biliniyorlar- de Malta’nın izinden giderek kripto para firmalarını ülkelerine çekmek için var güçleri ile çalışıyorlar.

Örneğin bu yılın başında Cebelitarık, Blockchain temelli firmalara ve ICO’lara karşı ilk yasa taslağını yürürlüğe sokan ülke olmuştu. Tüm bu gelişmelere karşın kıtanın ağır topları ise, henüz kripto paralar ve Blockchain sistemi hakkında keskin açıklamalar yapmaktan kaçınıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment