Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İle Soygun Kazançlarını Aklayan Siber Suç Çetesi Çökertildi

İspanya Polis Teşkilatı’ndan yapılan açıklamada, Rusya ve Ukrayna vatandaşlarından oluşan siber suç çetesinin, çökertildiği ve çete üyelerinin yakalandığı belirtildi.

Dünyadaki birçok finansal kurumdan siber yöntemlerle yaklaşık 1.24 milyar dolar çalan ve bu parayı Bitcoin’e dönüştürerek aklayan çetenin yakalanması, İspanya’da büyük gündem olurken, konuyla ilgili detaylar da ortaya çıktı.

İspanya Polisi ve Europol’ün ortaklaşa düzenlediği operasyon ile ele geçirilen çete üyelerinin liderlerinin, Ukrayna vatandaşı olan Denis K. isminde biri olduğu ve yine aynı iki ülkeden 3 kişinin daha çeteye üye olduğu belirlendi. Çete üyerlerinin, İspanya’nın Alicante şehrinde tespit edildiği ve düzenlenen operasyon ile yakalandıkları bilgisi, medya ile paylaşıldı.

Yaklaşık 5 yıllık bir sürede, dünyadaki çeşitli finans kuruluşlarının sistemlerindeki açıklardan faydalanarak yaklaşık 1.24 milyar dolar çalan ve bunu Bitcoin’e dönüştürerek aklayan çete, siber suçlar kapsamında yargılanacak.

Çete, yaklaşık 5 yıllık sürede Avrupa’da yer alan 100’den fazla yerel ve ulusal bankayı hedef alırken, her bir bankadan yaklaşık 10 milyon euro değerinde para çaldı. Otoriteler tarafından belirtilen bilgilere göre ekibin saldırılarından nasibini en çok alanlar ise Rus bankaları oldu ve o bankalardan 50’si saldırılar sonucu ciddi para kaybetti.

Bankaların sistemine, banka çalışanlarının e maillerine gönderdikleri sakıncalı içerikler sonucu ulaşmayı her seferinde başaran çete üyelerinin, sisteme girdikten sonra ATM’leri de kontrol edip, kendi hesaplarına sınırsız para geçirme şansı yakaladıkları da gelen haberler arasında.

Paraları asla harcamayan çete ekibinin, ellerindeki miktarı direkt olarak Bitcoin’e çevirdikleri belirtilirken, kripto paralar ile ev, mülk ve diğer ürünleri aldıkları açıklandı.

Şubat 2018’de yine güvenlik güçleri Rus vatandaşı olduğu iddia edilen Sergey Medvedev adındaki bir kişiyi göz altına almış ve birçok medya organında, Medvedev’in uluslararası siber suç ekibinin iki numarası olduğu iddia edilmişti.

Çalıntı kredi kartları, sahte kimlik, sahte pasaport ve daha birçok illegal şeyi satan bir web sitesi kurucusu olduğu iddia edilen Medvedev’in, yapılan araştırmada o dönem için elinde tam 100 bin Bitcoin bulunduğu ortaya çıkmıştı ve o dönem için serveti, 820 milyon dolardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment