Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance’de Bazı Altcoinlerde Anormal Fiyat Hareketi: Neler Oldu? CEO CZ Açıkladı!

Binance’de bulunan bazı altcoinlerde anormal fiyat hareketleri yaşandı. Konuyla ilgili Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ) ve istismar iddialarının odağında yer alan 3Commas açıklama yaptı.

Binance üzerinde listeli Sun Token (SUN), Ardor (ARDR), Osmosis (OSMO), FUN Token (FUN) ve Golem (GLM) varlıklarının bazı işlem çiftlerinde TSİ 10 Aralık tarihinde 20.00’da %1300 artışlara varan anormal fiyat hareketleri yaşandı. Yaşanan fiyat hareketleri sosyal medyada kısa sürede gündem olurken bazı kullanıcılar, anormal fiyat hareketlerinin yatırımcıların üçüncü taraf hizmet sağlayıcılara verdikleri API anahtarlarının istismarı sonucu yaşandığını öne sürdü.

Bunun üzerine Binance de açıklama yapmakta gecikmedi. Binance 11 Aralık tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, konuyla ilgili şüpheli hesapların araştırıldığını ve gerekli işlemlerin yapıldığını ayrıca konunun herhangi bir güvenlik ihlali ya da çalınan API anahtarlarıyla ilgili olmadığını ve fonların güvende olduğunu belirtti.

Binance’in konuyu araştırdığını söylemesinden kısa bir süre sonra CEO CZ‘den de açıklama geldi. CZ 11 Aralık tarihinde Binance’in paylaşımına ithafen yaptığı açıklamada, araştırmalar sonucunda yaşananların şüpheli bir durumdan kaynaklanmadığını bildirdi. Durumu, yalnızca bir yatırımcının satın alması ile beraber yükselen fiyatlara diğer yatırımcıların da eşlik etmesi olarak özetleyen CZ, bu tip durumların serbest piyasalarda bazen yaşanabileceğini öne sürdü ve herhangi bir siber saldırı yaşanmadığının da altını çizdi. Sosyal medyadan gelen yoğun şikayetler üzerine bu fiyat hareketinden kazanç sağlayan bazı hesapların para çekme seçeneklerinin geçici olarak kilitlendiğini bildiren CEO, borsa olarak olaylara müdahale etmede bir denge gözettiklerini bazı durumları yalnızca akışına bıraktıklarını da dile getirdi.

3Commas Hakkındaki İddiaları Reddediyor

Öte yandan yaşanan anormal fiyat hareketlerinde kullanıcıların öne sürdüğü API anahtarlarının istismarı konusunda ise iddiaların odağında 3Commas yer aldı.

Sosyal medyada aktif olarak faaliyet gösteren CoinMamba adlı bir kullanıcı 9 Aralık tarihinde yaptığı bir paylaşımda, 2 yıl önce oluşturduğu ve yalnızca 3Commas adlı üçüncü taraf bir hizmet sağlayıcıya verdiği API anahtarının istismar edildiğini ve hesabının hacimsiz kripto para birimlerinde fiyat manipülasyonu için kullanıldığını iddia etti. Başka kullanıcılar da CoinMamba’nın iddiaları desteklerken Binance ve 3Commas iddiaların asılsız olduğunu belirtti. 3Commas 11 Aralık tarihinde paylaştığı bir blog yazısında, çalışanların API anahtarlarını çaldığı dahil olmak üzere tüm iddiaları reddetti ve şirketin art niyetli aktörler tarafından organize bir şekilde karalanmaya çalışıldığını ifade etti.

CoinMamba daha sonrasında kendisi ve diğer 3Commas mağdurlarının zararlarının, Binance’in Güvenli Varlık Fonu‘ndan (SAFU) karşılanması gerektiğini öne sürdü. Ancak CZ, API kaynaklı istismarları tespit etmenin çok zor olacağını bu yüzden fonların bu yolda kullanılamayacağını belirtti. Kullanıcının ısrar ve ithamları üzerine CEO, bir başka paylaşımda mantıksız müşterilere hizmet vermek istemediklerini ve bu yüzden kullanıcının hesabını yalnızca para çekme moduna almayı düşündüğünü bildirdi. CZ, kısa bir süre sonra paylaşımını kaldırırken CoinMamba’nın hesabının üç gün sonra kapatılacağı bildirildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!