Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bir Haftada %200 Kazandıran OmiseGo (OMG) Şüphe Çekti

Piyasanın en büyük 50 kripto parasından biri olan OmiseGo son 1 hafta içerisinde neredeyse %200 artış yaşadı.

Kripto para piyasasında artık bu gibi oranlara alıştık sayılır. Bazı kripto paralar sadece birkaç gün içerisinde birkaç kat değer kazanabiliyor, sadece birkaç saat içerisinde yarı yarıya değer kaybedebiliyorlar. Bunun en iyi örneklerinden birini 12 Mart’ta, Bitcoin 7 bin dolardan 3 bin 700 dolara düştüğünde gördük.

Durum böyleyken OmiseGo’nun 1 hafta içerisinde %200’lük bir artış yaşamış olması da aslında pek şaşırtıcı değil. Fakat insanlar OMG’nin bu kadar fazla değer kazanmış olmasına değil, doğrudan Coinbase’e tepki gösteriyorlar.

Coinbase’in Mazisi

Coinbase 2017’nin sonlarına doğru Bitcoin Cash’i borsaya ekleyeceğini duyurdu. Bitcoin Cash’in fiyatı Coinbase’in bu duyurusunun ardından hızlı bir şekilde yükselmeye başladı. Bunda şaşırılacak bir şey yok çünkü bir kripto paranın büyük bir borsada listelendikten sonra değer kazanmasına alışkınız.

Fakat insanların ilgisini çeken şey Bitcoin Cash’in daha Coinbase duyuruyu yapmamışken değer kazanmaya başlamış olmasıydı. Bitcoin Cash fiyatının Coinbase’in duyurusundan çok kısa bir süre önce yükselmeye başlaması insanların aklına “içeriden bilgi mi sızdı?” sorusunu getirdi.

Coinbase’e sosyal medya üzerinden o kadar yoğun bir tepki gösterildi ki şirket nihayet durumu soruşturmak zorunda kaldı. Fakat Coinbase’in şirket içerisinde yaptığı soruşturmaların ardından ortada herhangi bir ‘içeriden ticaret’ (insader trading) durumu olmadığı açıklandı.

OmiseGo’ya Bakalım

Coinbase’teki OmiseGo işlemleri 21 Mayıs tarihinde açıldı. Coinbase kullanıcıları yeni açılan işlem çiftlerine adeta akın ettiler ve OMG fiyatı çok kısa süre içerisinde (15-20 dakikalık bir süreden bahsediyoruz) uçuşa geçti. Coinbase kullanıcıları o kadar yoğun bir şekilde alım-satım yaptılar ki OMG’nin Coinbase’teki fiyatıyla Binance’teki fiyatı arasında bir araya %80’lik bir fark bulunuyordu.

Kripto para kullanıcılarının ilgisini çeken şeylerden biri OmiseGo’nun 21 Mayıs tarihinden önce yükselişe geçmiş olmasıydı. OmiseGo Coinbase’te listelendikten sonra hızla değer kazandı kazanmasına ama OMG zaten hafta boyunca yükseliyordu. Bazı sosyal medya kullanıcılarına göre Coinbase’te 21 Mayıs’ta listelenen OMG’nin 14 Mayıs’tan beri yükseliyor olması “ya tesadüf ya da insider trading” göstergesi.

İkisi de Olmayabilir

Crypto Pilot adlı bu kullanıcı OMG fiyatında yaşanan bu gelişmenin sadece iki şeyle (tesadüf ya da insider trading) açıklanabileceğini söylüyor. Fakat durum göründüğü kadar siyah-beyaz olmayabilir.

OMG fiyatı 14 Mayıs tarihinde yükselişe geçmeye başladı, evet. Ama bu tarihte Coinbase’in OMG ile ilgili bir duyuru yayınladığını belirtmek lazım. Şirketin 14 Mayıs günü erken saatlerde paylaştığı blog gönderisinde OMG’nin bir hafta içerisinde Coinbase Pro’ya ekleneceği duyrulmuştu. OMG’nin yükselişe geçmesini bu da sağlamış olabilir.

Mevcut şartlar altında Coinbase ekibinin bilgi sızdırdığına dair bir kanıt yok gibi görünüyor. Fakat kripto para yatırımcıları özellikle sektördeki regülasyon yetersizliğinden ötürü borsalardan bu şekilde şüphe duymaya devam ediyor ve etmeye de devam edecekmiş gibi görünüyorlar.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment