Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bir Teori Daha: Satoshi, Bitcoin’lerini Satarsa Ne Olacak?

Bitcoin’i bir yerden bir yere göndermek, açıkçası artık pek de büyüleyici bir şey değil. Her gün yüz binlerce kez gerçekleşen bir işlem sonuçta. Ancak, bazı cüzdan adresleri var ki, onların Bitcoin’lerini hareket ettirmeleri demek, çok çok büyük olay demek ve bu hesaplar birçok göz tarafından yakından takip ediliyor. Bu hesaplardan birinin Bitcoin’lerini ‘sıcak yani internete bağlı cüzdanlara aktarması, tüm dünya basınında geniş bir yankı uyandıracak demek. Bu cüzdanlar kime mi ait, evet doğru tahmin, son dönemin teorileri ile gündeme gelen ismi Satoshi Nakomoto’ya. Bitcoinin yaratıcısı eğer koinleri cüzdandan çıkarırsa ne mi olur, buyrun yazımıza:

Satoshi’nin Sonraki Hamlesi

Hükümetler genelde çeşitli senaryolar üzerine çalışır ve burada enteresan süreçleri yönetmeye çabalarlar. Örneğin bir yerden nükleer bomba gelmesi ya da terörirst grubun saldırması veya bir kimyasal silahın patlaması gibi senaryolara hazırlıklı olmak için çaba gösterirler. Dünya çapında birçok ülke bunu yaparken, Satoshi’nin cüzdanlarındaki koinlerin ne olacağı da, kripto para dünyasının merak ettiği bir senaryo olarak karşımıza çıkıyor.

Üstelik bunun gerçekleşmesi, üstte ki senaryolara göre çok daha olası ve tabii ki, iyi ki de öyle. Diyelim ki bir sabah uyandınız ve haberleri açtınız, o da ne; Satoshi’nin uzun yıllardır öylesine yatan 1 milyon adet BTC’si, Bitfinex’teki bir online cüzdana transfer edilmiş…

İşte o anı yaşadığınızı var sayın, ne yapardınız? Hemen gidip panik satışı yapıp USDT’ye mi geçerdiniz? Ya da kazancı kaçırırım korkusu ile elinizde avucunuzda ne varsa gidip Bitcoin mi alırdınız? Ya da Blockchain’i takip edip, Satoshi’nin hamlesini mi ön görmeye çalışırdınız? Açıkçası bu soruyu şu an için size sormamız, tamamen sizin iyiliğiniz için. Böylesi bir ihtimale hazırlıklı olmak, hazırlıklı olmamamaktan elbetteki yeğdir. Çünkü böylesi bir şeyle karşılaştığınız vakit, önünüzde -eğer şanslıysanız- sadece dakikalar olacak ve herkesten önce aksiyon almak ve bunu doğru şekilde yapmak, size çok kazandırır.

Satoshi Nakomoto Kimdir?

Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakomoto’nun böylesi potansiyel bir hamle yapacağı üzerine konuşurken, onun aslında kim olduğunun üzerine düşünmeye de yarar var. Şu anda, Satoshi’nin kimliği üzerine üç adet rasyonel teori bulunuyor. Bunlar sırasıyla şöyle:

  1. Satoshi bir kadın ya da erkek ve biz ona Satoshi Nakomoto ismini uygun görmüşüz.
  2. Satoshi; Nick Szabo, Gavin Andresen ve Hall Finney’den oluşan bir ekibin üyelerinin oluşturduğu bir isim ve kimlik.
  3. Satoshi, NSA (Ulusal Güvenlik Ajansı) tarafından oluşturulmuş bir hükümet biriminin ortaya sürdüğü bir kimlik.

Üç senaryodan ilki, belki de aralarında en bilinmezi. Bir tarafta Satoshi’nin cüzdanlarından çıkan yüz binlerce Bitcoin’i düşünün. Piyasaların şahı Bitcoin, sahibi tarafından fiyat düşüşüne uğratılıyor. Ne senaryo ama! Diğer tarafta ise, Satoshi’nin cüzdanlarından çıkan Bitcoin’ler aslında bir dönüşün habercisi. Uzun süren yokluğunun ardından dünya ekonomi piyasalarına yıllardır tartışılan bir ‘fitil’ bırakan büyük usta, sahalara geri dönüyor ve Bitcoin’i yeniden şaha kaldırma planı yapıyor. Bu da bir hayli ilginç olmaz mıydı?

Böylesi komplo teorilerini okumayı sevenlerdenseniz, Bitcoin’in gizemli yaratıcısının aslında Genesis’de göründüğü söylenir. Geçtiğimiz günlerde de hayli popüler olan bu son komplo teorisine ise, buradan ulaşabilirsiniz.

Elbette şunu kabul etmek gerekir ki Bitcoin güçlü bir lideri olmadan çok daha ‘güçlü’ bir sisteme sahip ancak Satoshi’nin bu işin başlangıç ayağı olduğunu da herkes ezelden beri biliyor. Eğer Satoshi dönecekse bu durum, sektöre olan ilgiyi bir anda yüzlerle ve hatta binlerle çarpacaktır. Eğer teori üretmeye devam edeceksek, Satoshi çıkıp benim esas vizyonum Bitcoin Cash’tir dese, milyonlarca insan aynı anda Binance hesabına yüklenip CZ’nin sitesinden BCH almak için dijital olarak birbirini ezecektir.

Şimdi gelin, diğer iki senaryoya ve olası sonuçlarına bakalım:

Eğer Satoshi Bir Grup İnsansa, Her Şey Mümkün

Eğer Satoshi Nakomoto kimliğinin arkasında bir grup insan varsa, ki bu da ciddi manada inanılan bir opsiyon, bu sefer o koinlerin piyasaya girmesi demek bu ekibin arasında bir görüş ayrılığı olduğunu ifade edebilir.Ekip arasında bir fikir ayrılığı ya da başka bir süreci bize işaret edebilir. Eğer durum öyle olursa, Bitcoin’in kurucu babalarından biri hisselerini satıp pılıyı pırtıyı toplamak istemiş olabilir. Eğer bu gerçekleşirse ciddi bir volalite ve bir hard fork da beklenebilir.

Böylesi bir süreçte ciddi yorumlar ve tartışmaların yanı sıra, gerçek olarka karşımıza çıkabilecek olumlu şeylerden birisi de, Bitcoin’in sadece ilk opsiyona göre 3’te 1 oranında fiyat düşüşüne uğramasıdır. Ancak yine de 330 bin Bitcoin’in bir anda satılması demek, büyük bir sorunun yaşanması anlamına gelecektir.

Üçüncü Opsiyon: Ya Satoshi Bir Amerikan Hükümet Projesi ise?

Üçüncü opsiyon yani Bitcoin’in bir hükümet kurumu tarafından (NSA gibi) üretildiği iddiaları doğruysa ve bu kurum elindeki Bitcoin’leri kenara atıyorsa, bu durum gerçekten de büyük bir haber değeri taşır. Bitcoin’in kısmen NSA tarafından geliştirilmiş SHA256 hash fonksiyonunu kullandığı düşünülürse, bazıları için Bitcoin’in NSA ürünü olması pek de sürpriz sayılmaz ki buna inanan çok fazla kişi de var. Eğer böyleyse, işler biraz daha karışabilir.

Hükümet biriminin arkasında olduğu bir Bitcoin yine de hackerların ve türlü sahtekarların odağı olmaktan kurtulamazken bunu açık kaynak kodunun muhteşemliğine ve onun doğal bir sonucuna bağlayanlar da bir hayli fazla. Bitcoin’in dolambaçlı kodları ve gizli sırları yok ve her şey herkese gayet açık.

Ancak eğer böylesi üç harfli bir kurum Bitcoin’in arkasında ise, toplam arzın yüzde 5’ine sahip olmak çok da gizli bir silah anlamı taşımıyor. Eğer bir milyon Bitcoin sahibiyseniz çok da bir şey yapmanız gerekmiyor. Sadece Bitcoin’in finansal sistemi tehdit etmeye başladığı ana kadar oturup bekleyin ve tehdit ettiğini düşündüğünüz an Satoshi ismini verdiğiniz bir adamın cüzdanından bir milyon adet Bitcoin’i piyasaya salın ve fiyatı yerle bir edin. Görev başarılı. İlk başlarda Bitcoin alan insanların harici hemen herkesi batırdınız.

Peki Ne Olacak?

Sizinle uzun uzadıya tartıştığımız süreçlerden hangisi gerçekleşirse gerçekleşsin, Bitcoin sahipleri için gayet güzel şeyler de olabilir. Elbette ki kısa ve orta vadede Bitcoin fiyatı için bu hiç de olumlu bir gelişme olmaz ancak uzun vadede işler değişebilir. Satoshi’nin koinler satılsa ya da satılmasa bile, bu koinlerin hareket etmesi piyasayı kısa orta vadede strese sokar ancak uzun vadede böylesi bir hamlenin etkisi daha sınırlı olur.

Fiyat elbette ki düşecektir ancak bu durum Bitcoin’i en başta çok değerli ve benzersiz yapan özelliklerden pek de bir şey götürmeyecektir. Bu da, Bitcoin’in merkezi olmayan kişiden kişiye ve kimsenin kontrol edemeyeceği sanal bir para birimi olmasıdır.

Kim olursa ya da hangi kurum olursa olsun, Satoshi’nin geri dönmesi her şeyi sarsacaktır ancak hiçbir zaman bu yoldan geri dönüş olmayacaktır. Satoshi, bilerek ya da bilmeyerek bu virüsü artık dünyaya yaydı ve birçokları için bu yoldan geri dönüş yok…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment