Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bireysel mi Kurumsal mı: Hangisi Daha İyi Trader?

Hong Kong’da kripto para piyasasını araştıran bir grup akademisyen, yatırımcıları iki gruba bölüp hangisinin daha iyi trader olduğunu ölçtü. Yatırımcılar ‘bireysel’ ve ‘kurumsal’ şeklinde ayrılırken bireysel yatırımcıların daha iyi al-sat yaptığı ortaya çıktı.

Hong Kong Üniversitesi ve Georgetown Üniversitesi’nde görev alan Qing Chan, Wenzhi Ding, Chen Lin ve Alberto G. Rossi isimli araştırmacılar, kripto para borsalarındaki verileri inceleyerek piyasaya dair yeni bir makale hazırladılar.

Araştırma sırasında Hong Kong’daki bir kripto para borsası baz alındı. Ross bunun global çapta en büyük 150 borsadan biri olduğunu söyledi. Borsanın ismi paylaşılmazken borsadaki genel dinamikler ve yatırımcı hareketlilikleri incelendi.

Kısa vadede hangisi daha iyi trade yapıyor?

Hisse senetleri piyasasında kurumsal yatırımcılar bireysel yatırımcılara kıyasla daha etkili alım-satım işlemi gerçekleştiriyor. Fakat bu durum kripto para piyasasında tam tersi şekilde işliyor.

Yatırımcıları iki gruba ayıran araştırmacılar, bu yatırımcıların alım ve satım işlemleri arasındaki fiyat değişimini inceledi. Ortaya çıkan veriler riske göre düzeltildi (risk-adjusted) ve 70 günlük zaman dilimi ile kısıtlandırıldı. Buna göre, bireysel yatırımcılar yüzde 0 ile yüzde eksi 0.3 aralığında zarar ederken, bu oran kurumsal yatırımcılar için yüzde eksi 0.5 ile yüzde eksi 0.7 aralığında oldu.

Bireysel yatırımcının tercihleri daha etkili

Araştırmacılar bunun geleneksel piyasalardakinden daha farklı bir tablo olduğunu öne sürdü. Bireysel yatırımcıların satın aldıkları kripto paraların; sattıkları kripto paralardan daha çok kazanç getirdiği belirtildi. Bu haliyle bireysel yatırımcının kararlarının kurumsallara kıyasla daha etkili olduğu sonucuna varıldı.

Bireysel/kurumsal yatırımcı gruplarının genel portföy kazancına dair bir yorum yapılamadı. Araştırmacı grubu, bu yatırımcıların “yatırım sepetlerinin yeteri kadar çeşitlendirilmemiş olduğunu” ve bu nedenle portföy kıyaslaması yapılamayacağını ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!