Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Birleşmiş Milletler’e Göre Tayland’da Yasa Dışı Kripto Para Kullanımı Çoğalacak

Tayland‘da yasa dışı kripto para kullanımı şu an için çok düşük seviyelerde seyrediyor ancak bu oranın zaman içerisinde artış göstermesi bekleniyor.

Yasa Dışı Kripto Para Kullanımı

Tayland Adalet Enstitüsü (TIJ) ve BM Bölgesel Suç ve Adalet Araştırma Enstitüsü yakın zamanda ülkedeki yasa dışı faaliyetle ilgili bir araştırma raporu hazırladı. Bu iki enstitü tarafından hazırlanan raporda para aklama, kimlikte ve seyahat belgelerinde sahtecilik, kredi kartı bilgisi çalmak, call center dolandırıcılıkları ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi yasa dışı faaliyetlere değiniliyor.

Hazırlanan raporda kripto para özelinde bir değerlendirme yapılmadı ancak kripto paraların Tayland’daki çeteler arasındaki para akışı sağlamak için kullanıldıkları vurgulandı.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’ne (UNODC)göre kripto paralar çocuk pornografisi, fidye, yasa dışı uyuşturucu ticareti, silah anlaşmaları gibi şeylerde kullanılıyorlar.

BM verilerine göre Tayland’daki çeteler kripto paralardan terörizmi finanse etmek için de faydalanıyorlar. Tayland’ın yanı sıra bölge genelindeki siber suç oranlarının arttığına dair raporlar da mevcut.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin Güneydoğu Asya ve Pasifik bölgesindeki yetkililerinden olan Julien Garsany’ye göre bölgede her yıl 6 milyardan fazla siber suç durumuyla karşılaşılıyor.

TIJ ve UNODC yakın zamanda ‘Dijital Çağ’da Ekonomiyi Kalkındırma ve Suçla Mücadele: Kripto Para ve Suç’ adı altında bir seminer düzenleyerek bölgedeki yasa dışı faaliyetler hakkında çeşitli bilgiler verdiler.

Bu gibi seminerler gerçekleşirken Tayland hükümetinin de konuyla ilgili çeşitli adımlar attığını söyleyebiliriz. Ülkenin başbakan yardımcısı ve adalat bakanı Prajin Juntong, siber suçla mücadele etmek için özel bir birim kurulduğunu ancak bu birimin henüz yeteri kadar kalifiye olmadığını belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment