Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mozilla Firefox Bilgisayara Sızıp Kripto Para Madenciliği Yapan Yazılımları Engelleyecek

En popüler İnternet tarayıcılarından olan Mozilla Firefox, bundan sonraki güncellemelerle birlikte artık kripto para madenciliği yapmayı sağlayan kötü amaçlı yazılımları otomatik olarak engellemeye başlayacak.

Tarayıcı uzantılarından olan Ghostery bundan bir süre önce bir araştırma yayınladı ve İnternet’te bir sitenin yüklenme süresinin %55.4’ünün, üçüncü-partiler tarafından yerleştirilmiş iz sürücülerden (tracker) kaynaklandığını belirtti. Firefox da Ghostery tarafından yapılmış bu çalışma sonrasında iz sürücülerle mücadele etmek için yeni bir proje başlattı. Firefox önümüzdeki birkaç ay boyunca İnternet üzerinde bir siteyi ziyaret eden kişilerin verilerini takip etmeye yarayan bu iz sürücülerle mücadele ediyor olacak.

Firefox’un güncellenmiş sürümlerinde artık “kullanıcıların cihazlarında sessiz sedasız kripto para madenciliği yapmayı” sağlayan yazılımlar otomatik olarak engellenecekler. Firefox, kullanıcılarına daha fazla özgürlük sunmak için iz sürücüleri engellemek istiyor. Firefox’un attığı bu adım sayesinde kullanıcılar, ziyaret ettikleri sitelerle tam olarak hangi verileri paylaşacaklarını seçebilecekler.

Firefox tarayıcısının üreticisi olan Mozilla 2016 yılında kullanıcıların online ortamdaki gizlilikleri ile ilgili çeşitli adımlar atmaya başladı.

Yine Firefox gibi en popüler tarayıcılardan olan Opera da insanların bilgisayarlarına sızarak kripto para madenciliği yapmak için kullanılan yazılımlara karşı bir mücadele başlatmıştı. Opera geçtiğimiz yılın Aralık ayında bu gibi yazılımlara karşı masaüstü versiyonlarda kullanılabilecek özel bir ‘blocker’ geliştirdi ve Ocak ayında yaptığı açıklamada bu özelliği mobil versiyona da getireceğini duyurdu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment