Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Geliştiricilerinin Kararı: Blok Ödülü 2 ETH’ye Düşecek, ‘Zorluk Bombası’ Ertelenecek

Ethereum‘un geliştiricileri, YouTube üzerinden düzenli olarak gerçekleştirdikleri toplantıda Ethereum ağında yakın zamanda gerçekleşecek olan Constantinople forkuyla ilgili yeni bir duyuru yaptılar. Geliştiricilerin yaptıkları toplantı sonucunda yeni fork ile gelmesi planlanan ‘Zorluk Bombası’ (Difficulty Bomb) ertelenmesine karar verdiler.

Ethereum’un şu an en büyük avantajlarından biri topluluğu Proof-of-Stake (PoS) algoritmasına alıştırmak. Hatta Constantinople forkunun tamamen PoW algoritmasından PoS algoritmasına geçişi kolaylaştırmak için tasarlandığını dahi söyleyebiliriz.  Ethereum’un geliştiricileri ağın bu algoritmaya geçişini kolaylaştırmak için Zorluk Bombası adlı bir çözüm buldular. Bu çözüm sayesinde ağ içerisinde yeni blok üretmek çok daha zor olacak.

Geliştiriciler geçtiğimiz hafta bu Zorluk Bombası’nın blok ödüllerini ne kadar azaltacağı, blok ödüllerindeki düşüşün ağ geneline ne kadar etki edeceği hakkında konuştular ve üç farklı senaryo oluşturdular: EIP-858, EIP-1234 ve EIP-1295. Geliştiricilerin senaryolarına göre EIP-858 adlı senaryoda blok başına düşen ödül 1 ETH’ye, EIP-1234’te 2 ETH’ye düşürülecek. EIP-1295 senaryosunda ise blok ödülünün 3 ETH’de bırakılması ve algoritmanın farklı açılardan değiştirilmesi öneriliyor.

Geliştiriciler GitHub üzerinden paylaşılan bir gönderiye göre EIP-1234 senaryosunu hayata geçirme konusunda uzlaştılar. Bu senaryoda ağın 2019’un kış döneminde ‘blok başına 30 saniye’ ölçütüne geri dönebilmesi için Zorluk Bombası’nın 12 ay ertelenmesi öneriliyor. Geliştiricilerin konuyla ilgili gerçekleştirdikleri konuşmalardan bir kesit şöyle:

“Yeni sürüm, ‘CNSTNTNPL_FORK_BLKNUM’ ile birlikte sahte blok numarasını baz alarak zorluk seviyesini hesaplamaya başlayacak ve bu sahte numara, Zorluk Bombası’nın önceden konuşulmuş Homestead forkundan 5 milyon blok sonra aktif hale geldiğini gösterecek.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment