Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlü Eğitimci: Hindistan’ın Milli Kripto Para Projesi ‘Çok Tehlikeli’

Kripto para sektörünün en meşhur isimlerinden olan Andreas Antonopoulos, Hindistan merkez bankasının milli kripto para projesiyle ilgili bazı yorumlar yaptı. Antonopoulos’a göre Hindistan’ın bu yeni kripto para planı “çok tehlikeli.”

‘Demokrasi Ölüyor’

Hindistan bundan birkaç ay önce bazı banknotları tedavülden kaldırma kararı aldı ve bu durum çoğu vatandaşın çeşitli zorluklar yaşamasına yol açtı. Hindistan’daki yetkililer, ülkenin finans yapısıyla ilgili iddialı adımlar atmaya devam ediyorlar. Ülkenin şimdiki planı milli bir kripto para oluşturmak. Antonopoulos’a göre ise Hindistan’ın para konusunda bu kadar baskıcı bir politika izliyor olması, demokrasinin “ölümüyle” sonuçlanabilir. Antonopoulos, Hindistan Rezerv Bankası’nın yeni kripto para projesini hakkında şu yorumu yaptı:

“Para politikalarında tehlikeli sayılabilecek düzeyde otoriter tavırlar sergileyen bir ülkenin merkezi bir kimlikle desteklenen merkezi bir dijital parası. Finansal anlamda otoriter bir yönetim altında yaşayan 1.3 milyar insan = demokrasinin ölümü.”

Hindistan, finans alanında uyguladığı politikaları daha ‘verimli’ hale getirebilmek için Aadhaar adlı yeni bir sistem oluşturdu. Bu sistem ile birlikte Hindistan’daki her bir vatandaşa 12 haneli bir numara verildi ve Aadhaar sistemi böylece dünyanın en büyük biyometrik kimlik sistemi haline geldi (1.22 milyar tane kimlik).

Para konusunda özellikle Kasım 2016 itibariyle çarpıcı kararlar almaya başlayan yetkililer, pek çok kişi tarafından eleştiriliyorlar. Hindistan Rezerv Bankası ülkedeki nakit kullanımını olabildiğince azaltmak istiyor. Bankanın amacı ödeme işlemlerini vatandaşların kimliklerine bağlamak ve böylece dolandırıcılık ve para aklama gibi faaliyetlerin önüne geçmek.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment