Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BIS Açıkladı: İşte Bireysel Kripto Para Yatırımcılarını En Çok Etkileyen İki Olay

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Terra (LUNA) çöküşü ve FTX iflası sonucunda ortaya çıkan zarara dair ayrıntılı bir rapor paylaştı.

Uluslararası Ödemeler Bankası, Terra ve FTX çöküşünün yarattığı hasara dair detaylı bir rapor yayınladı. Raporda, kripto para piyasasının Terra‘nın Mayıs 2022’deki çöküşünden sonra 450 milyar dolardan fazla ve FTX‘in kasım ayındaki iflasından sonra 200 milyar dolar daha kaybettiği belirtildi.

IntoTheBlock’tan toplanan on-chain verilerinin ve 95 ülkede yer alan kripto para borsalarının analizi sonucunda hazırlanan raporun ele aldığı hesaplama sisteminde, kullanıcıların “uygulamayı indirdikleri gün” Bitcoin’e yatırım yaptıklarını ve her yeni kullanıcının ilk uygulamayı indirdiği ay ve sonraki her ay 100 dolar Bitcoin satın aldığı var sayıldı.

Ayrıca veriler kullanıcıların neredeyse dörtte üçünün 2015 yılının Ağustos ayından 2022 yılının Aralık ayına kadar olan süreçte Bitcoin fiyatı 20.000 doların üzerindeyken kripto borsalarına ait uygulamaları indirdiğini ortaya koydu.

Bu doğrultuda bakıldığında, ortalama bin dolar yatırım yapan kullanıcıların Aralık 2022 tarihine kadar yaklaşık %50 zararda olduğu sonucuna varıldı. Öte yandan zarar bu oranının, gelişmekte olan Brezilya, Hindistan, Pakistan, Tayland ve Türkiye gibi ülkelerde daha fazla olduğu vurgulandı. Raporda ayrıca daha büyük yatırımcıların daha küçük yatırımcıların zararından kar elde etmiş olabileceği de belirtildi.

Öte yandan söz konusu kayıplar sadece kripto para piyasalarında yaşanmadı. Geçen yıl ABD’li yatırımcılar, düşen hisse senedi fiyatları nedeniyle 9 trilyon dolar kaybetti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!