Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BIS Genel Müdürü Kripto Paraların Ana Mali Sisteme Katılmasını İstemiyor

Uluslar Arası Ödemeler Bankası‘nın (BIS) genel müdürü olan Augustín Carstens, Bitcoin’i “balon, Ponzi düzeni ve çevresel bir felaketin bileşimi” olarak nitelendirdi. 6 Şubat‘ta Goethe Üniversitesi‘nde bir konuşma yaparken merkezi bankalardan, kripto para birimlerini daha yakından incelemelerini ve düzenlemelerini istedi.

Ponzi Oyunu ya da Ponzi Düzeni, (İngilizce: Ponzi Scheme), yatırımcılara kendi paralarından geri dönenle veya sonraki yatırımcılardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir. “

BIS, “merkez bankaları için banka” olarak biliniyor. Çünkü sadece merkez bankalarına ve diğer uluslararası kuruluşlara bankacılık hizmetleri sunuyor.

Carstens, Ağustos 2017‘de Meksika Merkez Bankası‘nın başındayken Bitcoin‘in bir para birimi değil, bir meta olduğunu söylemiş ve potansiyel siber suçlar için kullanılmasına karşı uyarıda bulunmuştu.

Carstens‘in son yorumları, hem geleneksel piyasaların hem de kripto piyasalarının 5 Şubat Pazartesi‘den bu yana büyük bir düşüş yaşamasının ardından geldi. Ayrıca bu hafta Lloyds Banking Group ve J.P. Morgan Chase de dahil olmak üzere birçok büyük banka, kredi kartı ile kripto para alımlarını yasakladı.

Carstens‘in görüşüne göre kripto para birimlerindeki küresel ilgi sadece “spekülatif bir manyaklık”. Bu nedenle merkez bankalarının katı düzenlemelerine ihtiyaç duyuluyor.

“Yetkili makamlar önceden önlem almazlarsa, kripto para birimleri ana finansal sistemle daha fazla bağlantı kurabilir ve finansal istikrar için tehdit oluşturabilir.”

Carstens, bazı bankaların Bitcoin ATM’leri oluşturup böyle bir duruma izin verdiklerini “endişe verici” olarak değerlendiriyor. Çünkü Bitcoin‘in yasa dışı işlemlerdeki potansiyel kullanımının ana finans kurumlarıyla ilişkilendirilmesine izin verilemeyecek kadar yüksek bulduğu için şu sözleri söyledi :

“Tek ticari yönü “yasa dışı işlemler ve kara para aklama vb.” olan kripto para birimlerinin, merkez bankaları tarafından finansal sisteme hizmet eden ve sağladığı güveni boşa çıkaracak böylesi bir kurumsal altyapıya dahil edilmesine izin verilemez.”

Hukuki bir Bitcoin inceleme şirketi olan Defense of Democracies and Elliptic Ocak ayının sonlarında, Bitcoin işlemlerinin sadece %1’inden azının kara para aklamada kullanıldığını gösteren bir rapor yayınlamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment