Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BIS’tan Dünyanın En Büyük Ekonomisine Sahip 20 Ülkeye Kripto Para Raporu: Neler Dedi?

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından G20 üyesi ülkelere kripto paraların doğal sorunları nedeniyle parasal bir araç olarak kullanımının uygun olmadığını bildiren bir rapor yollandı.

BIS 11 Temmuz tarihinde dünyanın en büyük ekonomisine sahip 20 ülkenin oluşturduğu G20 grubuna sunduğu araştırma raporunda, kripto para birimlerinin yapısal sorunları nedeniyle geleneksel ekonomi içerisinde parasal araçlar olarak kullanılamayacaklarını iddia etti.

BIS tarafından maliye bakanlıklarına yollanan raporda, kripto paraların tüm yatırımlara, geliştirmelere, milyonlarca bireysel ve kurumsal kullanıcıya rağmen inovasyonu kamu yararına kullanmakta başarısız olduğu belirtildi. Ayrıca kripto para ekosisteminin hala büyük ölçüde izole bir ekosistem içerisinde varlığını sürdürdüğü ve gerçek bir ekonomik faaliyeti finanse etmediği de yapılan sunumda ele alınan detaylar arasında yer aldı.

Kripto paraların başarısızlığını güvenlik, ölçeklendirme, ve denetim gibi çeşitli yapısal sorunlara bağlayan BIS, bu sorunlar göz önünde bulundurulduğunda kripto paraların ekonomide önemli bir rol oynamak için elverişsiz olduğunu dile getirdi. BIS, bu doğrultuda FTX ve Terra (LUNA) çöküşüne atıfta bulundu.

Öte yandan raporda yer alan bir diğer konu ise dijital merkez bankası para birimleri (CBDC) oldu. BIS, kripto paraların dezavantajlarına değinirken CBDC’lerden ise övgüyle bahsetti. Merkez bankalarının %93’ünün CBDC’leri araştırdığını ve yarısından fazlasının CBDC çalışmaları yaptığı belirtildi. BIS, 2030 yılında 15’i perakende, 9’u toptan olmak üzere 24 CBDC’nin piyasaya sürülmesini bekliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!