Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BIS’ten Devlet Destekli Kripto Paralara İlişkin Kapsamlı Rapor

BIS, yeni bir araştırma yayınladı ve merkez bankası destekli kripto para fikrine ilişkin bazı veriler paylaştı.

Merkez bankası destekli kripto para fikrinin, şu anda dünyanın önde gelen ülkeleri tarafından araştırıldığını ifade eden kurum, buna karşın bu kurumların kısa vadede herhangi bir ürün çıkarma şansının olmadığını ifade etti.

Konseptin ilgi çekici olmasına karşın, BIS’in anketine göre sadece birkaç banka, önümüzdeki on yıl içinde devlet destekli kripto parası çıkarma fikrine sıcak.

Araştırmanın yapıldığı merkez bankaları arasında, iki farklı konseptin ön plana çıktığını görmek de mümkün. Buna göre, merkez bankalarının yüzde 13’ü, halkın da kullanabileceği bir devlet destekli dijital para birimine sıcak bakarken, bununla birlikte yüzde 56’lık bir oranı temsil eden banka ise, bu dijital parayı borsalarda ve bankalar arası ödemelerde kullanmayı düşünüyor.

Merkez bankalarının, yeni bir sistemi düşünürken önem verdiği iki ana konunun yerel efektiflik ve ödeme güvenliği olduğu da ifade ediliyor.

Ankete katılan 22’si gelişmiş, 41’i de gelişmekte olan ülkelere ait bankalar, aynı zamanda bu konu ve ilgili konseptler hakkında, sürekli olarak birbirleri ile görüş alışverişinde bulunduklarını ve son gelişmeleriyakından takip ettiklerini belirtti.

Anketin genelini yansıtan global çapa bakıldığında ise, bankaların devlet destekli dijital paraları en sık olarak uluslar arası para transferlerinde kullanmaya sıcak baktığı ifade ediliyor. Bu durumun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ise zaman gösterecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment