Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Ağında Servet Dağılımı Nasıl?

Daha fazla kurumsal yatırımcıdan ilgi görmeye başlayan bitcoin’in arzını kimler kontrol ediyor? Glassnode, paylaştığı son raporda bu soruya cevap verdi.

Borsalara ve madencilere ait bitcoin adreslerinin ayrı ele alınarak hazırlandığı btc dağılım raporuna göre, bitcoin arzı yükselirken aynı zamanda kurumsal yatırımcıların sayısında da bir artış var. 

Bitcoin adreslerinin dağılımı ve katılımcı sayısı

Bitcoin adresleri, tuttukları btc miktarına bağlı olarak şu şekilde sınıflandırılıyor:

  • Karides (<1 BTC): ~22 milyon katılımcı
  • Yengeç (1-10 BTC): ~560 bin katılımcı
  • Ahtapot (10-50 BTC): ~72 bin katılımcı
  • Balık (50-100 BTC): ~11 bin katılımcı
  • Yunus (100-500 BTC): ~10 bin katılımcı
  • Köpekbalığı (500-1.000 BTC): ~1.500 katılımcı
  • Balina (1.000-5.000 BTC): ~2 bin katılımcı
  • Kambur balina (> 5.000 BTC): ~220 katılımcı
  • Borsalar: ~15 katılımcı
  • Madenciler: ~51 bin katılımcı

Borsalarda bulunan ve madencilere ait olan adresler ise bu sınıflandırmanın dışında ele alınıyor. Borsalarda bulunan bitcoin miktarı 2.36 milyon olurken madencilerin tuttuğu btc miktarı 1.81 milyon seviyesinde. Buna göre, toplam bitcoin adreslerinin dağılımı aşağıdaki gibidir:

bitcoin-arz-dagilim-glassnode

Kurumsal şirketler, fonlar, tezgah üstü piyasalar, milyarderler en fazla bitcoin tutanlar arasında bulunuyor. Balina ve kambur balina kategorisine ait olan bu yüksek değerdeki kurum ve kişiler, bitcoin’in %31’ine sahip. Bununla birlikte, toplam bitcoin arzının %23’üne sahip olanlar karides, yengeç, ahtapot sınıflamalarını oluşturan perakende yatırımcılardır.

Karides, yengeç, ahtapot ve balık grubundaki yatırımcılar, 2017 yılından beri daha fazla bitcoin alıyorlar. Özellikle karides ve yengeç grubundaki yatırımcıların sepetlerinde, %130’luk artış kaydedildi. Fakat 100’ün üzerinde bitcoin tutan adresler aynı süre zarfında %3 – %7 arasında btc kaybı yaşadı.

Arzın büyük kısmı %2’nin elinde

Borsalardaki ve madencilerin sahip olduğu bitcoin miktarı hesaba katılmadan yalnızca ağ üzerindeki adresler üzerinden hesaplama yapıldığında ağ katılımcılarının %2’sinin toplam bitcoin arzının %71’ini kontrol ettiği sonucu çıkıyor.

bitcoin-btcBalinalardaki artış bitcoin için bullish

CTO Rafael Schultze-Kraft, raporun sonunda balina sayısında görülen artışa dikkat çekti. 2020 yılından beri balinalar ve kambur balinaların tuttuğu bitcoin miktarı %13.4 oranında yükseldi. Bu balinaların sayısı ise %27’den fazla arttı ve 2 bin 160’ı aştı. CTO’ya göre bu artış, bitcoin için bullish bir işaret.

Bitcoin dağılımı iyileşiyor

Analist Willy Woo, Glassnode’un raporu üzerine bazı yorumlarda bulundu. Bitcoin dağılımının daha sağlıklı hale geldiğini ifade eden Woo; küçük yatırımcıların güçlendiğini, balinaların arttığını ve kambur balinaların da azalmaya başladığını ifade etti ve toplam arzın kabaca 100’den az btc tutan adreslerin elinde olduğunu söyledi. Analist, bu hesaplamayı yaparken dolaşımdaki bitcoin’in 14.9 milyon olduğunu belirtti ve 3.7 milyon bitcoin’i kayıp olarak ele aldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!