Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Alan MicroStrategy İçin Değirmenin Suyu Nereden Geliyor?

Bu yıl yüz milyonlarca dolar değerinde Bitcoin (BTC) alan, sahip olduğu bu rezervi büyütmek için yeni adımlar atmaya devam eden MicroStrategy artık kripto para dünyasının en büyük birkaç isminden biri konumunda. Merak edilen şeylerden biri ise Nasdaq’ta listelenen ancak birkaç yıldır değer kaybeden bu şirket için değirmenin suyunun nereden geldiği.

MicroStrategy bu yıl Covid-19 pandemisinin yarattığı ekonomik atmosferin de etkisiyle Bitcoin (BTC) satın almaya karar verdi. Aradan geçen birkaç ay içerisinde toplamda 475 milyon dolarlık bir BTC rezervi oluşturan şirket onu rezerv varlık olarak tanımladı.

Şirket bu yatırımıyla birlikte BTC rezervi en büyük olan firmalardan biri haline geldi. MicroStrategy bu ay bununla yetinmeyip; biri 400 milyon dolar diğeri ise 550 milyon dolar değerinde iki farklı dönüştürülebilir tahvil satacağını açıkladı. Şirket buradan toplayacağı parayla Bitcoin almaya devam edeceğini duyurdu. Peki MicroStrategy bu parayı tam olarak nereden topluyor?

MicroStrategy için alıcılar hedge fonları mı?

The Block ekibinden Ryan Todd; bu yıl MicroStrategy’ye yatırım yapmış şirketleri inceledi. Son altı ay içerisinde en çok MicroStrategy hissesi (MSTR) alan ismin Renaissance Technologies (RenTech) adlı hedge fonu olduğu öğrenildi.

MicroStrategy CFO’su haziran ayında “BTC rezervimizi büyütebiliriz.” mesajı verdi ve Renaissance Technologies bunun ardından şirkete olan yatırımını dört kat büyütme kararı aldı. Renaissance Technologies’in kripto para piyasasındaki konumunu güçlendirmeye başladığı biliniyor. Şirket mart ayında SEC’ye kayıt yaptırırken artık CME Group aracılığıyla BTC yatırımı yapabileceğini açıkladı.

microstrategy-yatirim-kripto-para
MicroStrategy BTC almaya başladıktan sonra çoğu yatırımcısını kaybetti. Fakat hedge fonları MicroStrategy’ye yönelmeye başladı.

Hedge fonları dolaylı yoldan ETF arıyor olabilir

Todd; yaptığı bu inceleme sonucunda MicroStrategy’ye büyük ölçüde hedge fonları tarafından para aktarıldığı sonucuna vardı. Bu fonların MicroStrategy’ye şirket Bitcoin yatırımı yapmaya başladıktan sonra para yatırması ise ilgi çekici.

Ryan Todd bu noktada bir iddia öne sürüp, ABD’deki hedge fonlarının MicroStrategy’yi adeta bir Bitcoin ETF’si (borsa yatırım fonu) gibi kullanıyor olabileceğini söyledi. ABD’li regülatörlerin bu ETF’lerin açılmasına yıllardır izin vermediği biliniyor.

Şirket CEO’sundan yanıt geldi

MicroStrategy CEO’su Michael Saylor, şirketin bir Bitcoin ETF’i gibi kullanılıyor olabileceği iddialarının gündeme gelmesi ile birlikte bir açıklama yaptı. Saylor 12 Aralık tarihli paylaşımında doğrudan bu iddialara değinerek şu ifadeleri kullandı:

“MicroStrategy bir borsa yatırım fonu (ETF) değildir. ETF’ler hisselere, tahvillere, emtialara yatırım yapar ve 1940 Yasası kapsamında birer yatırım şirketi olarak tanımlanır. MicroStrategy tıpkı Apple, Microsoft gibi borsada işlem gören bir şirkettir. Biz Bitcoin’i sadece rezerv varlık olarak kullanıyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!