Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Geliştirme Yarışının Galibi Belli: Ethereum (ETH), Bitcoin’e (BTC) Fark Attı

Bitcoin (BTC) son 2 ay içerisinde kayda değer bir fiyat artışı ile bütün ilgiyi üzerine çekti. Ancak yatırımcıların aksine geliştiricilerin ilk baktıkları kripto paranın Bitcoin değil, Ether (ETH) olduğu görülüyor. Electric Capital tarafından yayınlanan araştırmada Ethereum ağına katılan geliştiricilerin sayısının, Bitcoin ağına katılanlardan çok daha fazla olduğu ortaya kondu. 

Ethereum ekosisteminde “iğne atsan yere düşmüyor”

Geliştirme yarışında Ethereum’un aylık ortalama 300 yeni geliştirici sayesinde bir adım önde olduğu görülüyor. Raporun arkasındaki araştırmacı Maria Shen, Ethereum’un “Kripto Kışı” olarak bilinen sancılı dönemde bile büyümeye devam ettiğini vurguladı.

Tabii ki Ethereum ağına yönelik bu devasa ilginin en büyük sebebi DeFi sektörünün yaşadığı patlama olarak görülüyor. DeFi sektörü sayesinde Ethereum’un geliştirici sayısı açısından Bitcoin’e açık bir fark attığı görülüyor. 2020 yılının ilk üç çeyreğinde Ethereum ağındaki aylık ortalama aktif geliştirici sayısının 2.300 olduğu görülüyor. Bu esnada Bitcoin ise sadece 400 geliştirici ile yetinmek zorunda kalmış.

Kripto para sektörü için 2017’den sonra bir ilk 

Araştırmada geliştirici sayısındaki artışın aslında piyasaya yönelik önemli bir ipucu verdiği de vurgulanıyor. Maria Shen’e göre yeni kripto para geliştiricilerinin 3 aydan fazla bir sürede devamlı olarak arttığı son dönem, 2017 yılında Bitcoin’in rekor kırdığı dönem olarak görülüyor.

ethereum-bitcoin

Şimdi bu indikatörün yeniden 3 ay boyunca artış sergilemesi kesinlikle geleceğe ve fiyat hareketlerine dair önemli sinyaller veriyor. Yani yeni kripto para geliştiricilerinin sayısı 2017 yılından beri ilk defa yeniden artışa geçti.

Günümüzde  ekosisteme katkı sağlayan geliştiricilerin %80’inden fazlası ise son iki yıllık sürede kripto para sektörüne katıldı. Araştırma verilerine göre ICO dönemindeki gibi projelerin yerine artık “kaliteli projeler” dikkat çekmekte.

Bitcoin’in temelleri hiç olmadığı kadar güçlü 

Bitcoin ekosisteminin ise 3 yıl öncekine yani 2017 yılındaki zirve dönemlerine kıyasla %70 daha fazla geliştiriciye sahip olması, ağın temellerinin ciddi anlamda geliştiğini göstermekte. Tabii ki DeFi sektöründeki geliştiricilerin sayısı da  Ocak 2020 tarihinden bu yana aylık olarak %67 oranında artıyor. Bu veri Ethereum ağındaki geliştirici aktivitesinin neden Bitcoin’e böylesine fark attığını ortaya koymakta. Kurumsal yatırımcıların hiç durmadan ETH almaları ise geliştiricilerin artışının nasıl etki ettiğini canlı bir şekilde gösteriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!