Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Almak İçin Gerçekten Çok Mu Geç?

Bitcoin‘in çok fazla ilgi görmesinin ve sürekli olarak yeni yatırımcı kazanmasının sebeplerinden biri, Bitcoin daha yeni kurulmuşken yatırım yapıp şimdi milyoner olmayı başarmış kişilerin hikayesi. Bitcoin daha yeni oluştuğu sıralarda madencilik yaparak Bitcoin elde etmiş ya da yatırım yapıp bu zamana kadar tutmayı “becerebilmiş” kişiler şuanda tahminlerin ötesinde karlar elde ettiler.

Ancak artık çok ciddi fiyatlara gelmiş Bitcoin insanların kafasında bazı sorulara sebebiyet veriyor. Mesela “tüm bu artışın sonu nerede gelecek” gibi. Bu soru da başka bir soruya yol açıyor ve belki de şuanda kripto paralarla ilgili sorulan en popüler soru: Dahil olmak için çok mu geç?

Belirtmek gerekiyor bu yeni bir soru değil. Bu soru Bitcoin fiyatı 10 dolarken, 100 dolarken, bin dolarken de soruluyordu ve şimdi 17 bin dolarken de soruluyor.

Bitcoin trenine erken katılan yatırımcıların en çok kar elde eden kişiler oldukları tabii ki tartışmaya dahi açılmaz ancak yine de şu son yedi senede neler başarıldığına bakmak iyi olabilir.

100 $ Bitcoin Bugün Ne Kadar Ederdi?

Zaman geriye aksın diyoruz ve zamanı 2010’a çekiyoruz. Cebinizde de 100 $ buluyorsunuz. Bu parayı Bitcoin’e yatırıyorsunuz ve bekliyorsunuz. Şimdi ağır ağır zamanı akışına bırakalım.

28 Temmuz 2010: Bu tarihte, Satoshi Nakomoto Bitcoin’i oluşturalı daha yeni iki sene olmuştu. Eğer o zaman 100 $ yatırmış olsaydınız şuanda 28 milyon 340 bin $ civarında paranız olacaktı. Çünkü Bitcoin fiyatı 0.06 $’dı.

12 Aralık 2011: Aradan 18 ay geçti. Bitcoin’e katılmak için gayet yeterli bir zamandı. Ancak arada geçen 18 ayda Bitcoin fiyatı yüzde 3000’den fazla artış yaşadı ve insanlar “dahil olmak için çok mu geç” diye sormaya başlamıştı bile. Bitcoin fiyatı 3.19 $ olmuştu ve o zaman 100 $ yatırmış olmak size şuanda 530 bin $ civarında para getiriyor olacaktı.

10 Aralık 2012: Aradan bir yıl geçtiğinde Bitcoin yükselmeye devam ediyordu ve artık iki haneli fiyatlara ulaşmıştı. Bu tarihte 13 $ olan Bitcoin yüzde 300’lük bir artış yaşadı. Bu tarihte yatırmış olduğunuz 100 $ şuanda size yaklaşık 130 bin $ kazandıracaktı. Kar açısından baktığımızda yine inanılmaz bir oran ama öncekilerle kıyaslandığında biraz düşüyor gibi.

16 Aralık 2013: Evet, kar oranı düşüyor çünkü Bitcoin çok ciddi oranlarda büyümeye devam ediyor. Bu tarihe geldiğimizde Bitcoin fiyatı 600 $ civarına gelmeyi başarmıştı. Bu tarihte 100 $’lık Bitcoin almanız şuanda 2 bin 500 $ civarında paranız olması anlamına gelecekti.

8 Aralık 2014: Bu tarihlerde Bitcoin yavaş yavaş günlük hayatta duyulmaya, görülmeye başladı. Ama aynı zamanda kara borsa, hack saldırıları gibi şeylerden de bahsediliyordu. Yine de bu tarihte alacağınız 100 $’lık Bitcoin şuanda yaklaşık 4 bin 800 $ değerinde olacaktı.

12 Aralık 2016: 2014 yılı Bitcoin için biraz zorlu bir yıl olmuştu ve kendini toparlaması biraz uzun sürdü. Yaşadığı artış oranı da düşünce bu tarihte Bitcoin almak pek cazip gözükmeyebilirdi ancak Bitcoin almak için belki de en uygun zamanlardan biriydi. Çünkü patlama yaşamasına az kalmıştı. Bu tarihte Bitcoin 780 $ civarında satıştaydı ve 100 $’lık yatırım yapmanız şuanda 2 bin $ paranız olması anlamına geliyordu.

12 Haziran 2017: Bundan altı ay önce Bitcoin 2 bin 500 $ civarlarındaydı ve çok az kişi fiyatın daha da yükselebileceğini tahmin ediyordu. Ama o çok az kişi, haklıydı.

5 Aralık 2017: Yalnızca bu hafta bile Bitcoin için oldukça karmaşık geçti. Bundan sadece birkaç gün önce 100 $’lık Bitcoin alsanız şuanda 145 $ civarına satabilirdiniz.

10 Aralık 2017: Pazar günü yaşanan düşüş sırasında (fiyatlar 13 bin 100 $ civarına düştüğünde) 100 $’lık Bitcoin alsaydınız şuanda yaklaşık 130 $ ediyor olacaktı.

Gelecekte Ne Bekliyor?

Bu sorunun cevabını bilmek zor. Ama görebildiğiniz üzere bundan 1 haftadan daha fazla süre öncesinde Bitcoin almış olan neredeyse herkes kar elde ediyor.

Bu noktada belirtmek gerekiyor ki bu yazıda “Bitcoin satın alın” mesajı verilmiyor. Yalnızca “Bitcoin daha yükselmez”, “bu saatten sonra alınmaz” gibi yorumların ne kadar doğru olduğu inceleniyor.

Ünlü yatırımcılardan Ronnie Moas Bitcoin’in şuanki fiyatının bile olması gerekenden daha az olduğunu düşünüyor:

“Hisse senetleri, tahviller, nakit ve altın birleştiğinde elimizde 200 trilyon $ para oluyor ve bana sorarsanız bunların hepsi gereğinden fazla değer görüyor. Bu 200 trilyon $’ın yüzde birinin yarısı (1 trilyon $) Bitcoin’e gelse Bitcoin şuanda Dünya’nın en değerli şirketi olan Apple Computers’tan (752 milyar $) daha değerli hale gelir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment