Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela’daki Bitcoin Madencilerinin Devlete Kayıt Olması Gerekiyor

Son zamanlarda ülkede yaşanan aşırı enflasyon nedeniyle Venezuela’da Bitcoin madenciliğine ilgi bir anda artmıştı. Şimdi ise Venezuela hükümeti Bitcoin madencilerinin online bir kayıt sistemine katılmasını şart koşuyor.

Görünüşe göre Venezuela halkının ıstırabı hiç bitmeyecek gibi duruyor. Şimdilerde Başkan Nicolas Maduro tarafından yönetilen otoriter devlet politikaları yüzünden ortaya çıkan yüksek enflasyon nedeniyle ülkenin ekonomisi ağır bir darbe almıştı. Zengin ve fakir birçok insan yaşamlarını devam ettirebilmek için Bitcoin madenciliğine yöneldiler. Ama şimdi Venezuela hükümeti bu yeni kısıtlama ile bitcoin madencilerini kayıt altına almaya çalışıyor.

Kayıt ol!.. Yoksa karışmayız

Yeni kayıt altına alma sistemi, yeni atanmış “Venezuela kripto para denetimcisi” Carlos Vargas tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan bir basın toplantısı sırasında duyuruldu. Bitcoin madencileri  22 Aralık’ta online kayıt sistemi hayata geçtikten sonra kayıt olmaya başlamak zorundalar.

Hükümetin aradığı bilgileri Vargas söyle belirtiyor:

“Onların (bitcoin madencilerinin) kim olduğunu, nerede olduklarını ve ne tür bir ekipman kullandıklarını bilmek istiyoruz.”

Bu kayıt sistemi ile hemfikir olanlar, bitcoin madencilerine hukuki korunma hakkı sunulacağını söylüyor. Şu anda hükümet madencilere tam anlamıyla göz açtırmıyor, son olarak 9 Aralık’ta yaşanan polis baskınında gördüğümüz gibi 21 adet madencilik bilgisayarına el koyulmuş ve 31 yaşındaki sahibi tutuklanmıştı. Polis bitcoin madencisini döviz dolandırıcılığı, bilişim suçları, ulusal elektrik şebekesine zarar verme, terrörizme finansman sağlama ve para aklamaktan suçlamıştı.

Ne Ters Gidebilir?

Venezuela halkı ülkenin başına gelen son birkaç yönetimin sosyalist ekonomi politikaları yüzünden zaten darbe almıştı. Yemek ve tıbbi malzemeler gibi temel ihtiyaçlar bulunamaz olmuş ve ülkenin enflasyonu sadece bu sene içerisinde %4000’i aştı. Bu tip durumlar sebebiyle insanlar yaşamlarını sürdürmeleri için gereken ürünleri almak için Bitcoin’e yönelmek zorunda kalmışlardı ve şu an için de durumun iyiye gittiğini söyleyemeyiz. Venezuela’daki haftalık bitcoin ticareti bu yılın başlarındaki 225,000 dolardan, Aralık’ın ilk haftası itibariyle şok edici 2,1 milyon dolar seviyesine fırlamıştı.

İnsanlar bitcoin madenciliğine döner dönmez yetkililer tarafından haraç ve hırsızlıklar baş gösterdi. Birçok kişinin madencilik teçhizatları polis ve federal yetkililer tarafından el koyulan bu teçhizatlar sonrasında bu yetkililerin kendileri için bitcoin madenciliği yapmaları için kullanılmıştır. Bir madenci son zamanlarda 20 bilgisayarından 11’ini 20,000 dolarlık rüşvet yerine yetkililere vermişti fakat çok geçmeden bilgisayarlarını çalan bu yetkililer yüzleri dahi kızarmadan teknik destek ve tavsiye almak için onu aradılar.

Bitcoin madencilerinin online kayıt sistemi ile ilgili ne ters gidebilir? En bariz olanı hükümetin elindeki liste tamamlandıktan sonra toplu bir el koyma kampanyası başlatabilir. Venezuela hükümeti yüzlerce şirketi millileştirerek (zorla ele geçirerek) büyük bir çoğunluğunun iflas etmesine neden oldu.

Madenciliğini Venezuela’dan San Francisco’ya taşıyan David Fernando Lopez Torres diyor ki:

“Eğer hala Venezuela’da olsaydım kesinlikle kayıt olmazdım. Eğer madencilerin haklarını kayıt altına almadan korumuyorlarsa, kayıt altına aldıktan sonra koruyacaklarına nasıl güvenebilirler ki? İlk olarak kayıt sisteminin ne için kullanılacağını halka duyurmalılar çünkü gerçek niyetlerinin ne olduğunu bilemiyoruz.”

Yeni online kayıt sisteminin en olası ihtimali bitcoin madencilerinin daha da gizlenmelerine neden olacaktır. Böylesine yozlaşmış bir devletin herhangi bir anlaşmayı yerine getirerek bitcoin madencilerine hukuki olarak huzur içinde çalışmalarına izin verecek olduğunu düşünmek için tamamen çıldırmış olmalısınız. Ya madencilere yeni vergiler dayatılacak yada hükümet bütün ekipmanlara toptan el koyacaktır. Her ne olursa olsun hükümet bitcoin madenciliğinden elde edilen kazancı kendileri için alacaktır.

Diktatör bir başkan, yüzlerce işletmeye el koyan ulusal hükümet, ülkeyi perişan hale getirmiş ekonomi politikaları ve bu kadar büyük çapta yozlaşma bunların hepsi kayıt sistemine kayıt olacaklar için gerçekten kötü sonuçlara işaret ediyor. Fakat en azından Venezuela’nın Petro’su var! Kendi ulusal kripto para birimi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment