Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Artık Çok Daha Aktif Bir Şekilde Kullanılıyor

Coin Metrics bazı kripto para ağlarındaki servet dağılımını görebilmek için yeni bir araştırma yaptı. Bu araştırma gösteriyor ki şu anda toplam Bitcoin (BTC) miktarının yüzde 11’i “büyük adresler” tarafından kontrol ediliyor.

Balinalara Ait

Dünya genelindeki Bitcoin kullanıcılarının sayısı artmaya devam ederken Bitcoin ağı içerisindeki servet dağılımı da değişiklik göstermeye devam ediyor. Glassnode tarafından yapılan araştırmalara göre günümüzde neredeyse 30 milyon adet aktif BTC adresi bulunuyor. Bunlardan bazıları bireysel yatırımcılar, bazıları kripto para borsaları tarafından kullanılıyor. Bunların küçük bir kısmı ise balina olarak adlandırılan yatırımcılar tarafından kullanılıyor.

Kripto para takipçileri genelde ağdaki servetin olabildiğince eşit bir şekilde dağılmasını tercih ediyorlar. Çünkü bu ağın merkezsizlik düzeyini artırıyor ve ağdaki servetin belli bir grup yatırımcının/şirketin kontrolünde olmadığı anlamına geliyor.

Coin Metrics tarafından paylaşılan bilgilere göre günümüzde XRP ve XLM gibi kripto paraların çok büyük bir kısmı küçük bir kitle tarafından kontrol ediliyor. Şirketin aktardığı bilgilere göre hem XRP’de hem XLM’de toplam servetin yüzde 80’inden fazlası belli bir grup adresin kontrolünde.

Bitcoin’de ise durumun daha farklı olduğunu söyleyebiliriz. Şirketin aktardığı verilere göre günümüzde “büyük adres” olarak tanımlanan tekil adresler toplam BTC miktarının hemen hemen yüzde 11’ini kontrol ediyorlar. Bu, BTC arzının XRP ve XLM gibi kripto paralara kıyasla çok daha eşit bir şekilde dağıldığını gösteriyor.

Coin Metrics’in hazırladığı rapora göre toplam BTC miktarının eskisine kıyasla daha eşit bir şekilde dağılmış olması aslında BTC için oldukça iyi bir gelişme. Bu servetin eşit bir şekilde dağılıyor olması ağdaki adreslerin adeta dallanıp budaklandığını ve ağın çok daha karmaşık bir yapıya kavuştuğunu gösteriyor. Coin Metrics bu konu hakkında şu notu bırakıyor:

BTC ve Tether (USDT) gibi kripto paralardaki dağılım oranının artması bu kripto paraların aktif olarak kullanıldıklarının ve daha fazla kullanıcıya ulaştıklarının göstergesi olabilir.

Glassnode’un araştırmalarına göre günümüzde binden fazla BTC’si bulunan hemen hemen 2 bin farklı balina bulunuyor. Ancak bu sayının kesin bir sayı olmadığını belirtmek gerekiyor. Bitcoin adreslerinin tam olarak kim(ler) tarafından kontrol edildiğini, bu adreslerin ne amaçla kullanıldığını bilmek pek mümkün değil. Dolayısıyla Bitcoin ağındaki adreslerle ilgili kesin bir yargıya varmak epey zor.

Borsalara Genel Bakış

Şu anda balinaların yanı sıra kripto para borsalarının adreslerinde de oldukça yüklü miktarlarda BTC bulunuyor.

Glassnode birkaç hafta önce bu konuyla ilgili bir araştırma yapıp borsaları cüzdanlarında tuttukları BTC miktarına sıralamıştı. Şirketin araştırmalarına göre şu anda cüzdan(lar)ında 100 binden fazla BTC tutan yedi farklı kripto para borsası var.

Bu borsaların başında 980 binden fazla BTC’si olan Coinbase geliyor. ABD merkezli Coinbase’i neredeyse 370 bin BTC ile Huobi takip ediyor. Binance’in adresinde 240 bin, Bitfinex’in 214 bin, Bitstamp’in 165 bin, Kraken’ın 132 bin, Bittrex’in ise 118 bin adet Bitcoin bulunuyor. Bu yedi kripto para borsası toplamda 2 milyondan fazla BTC’yi, yani sirkülasyondaki toplam BTC miktarının hemen hemen yüzde 13’ünü kontrol ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment