Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Borsası Bittrex’te Türk Hesapların Kapatılması

Son zamanlarda Bittrex kullanıcılarından hesaplarının “sebepsiz yere kapatıldığına” dair şikayetler geliyor. Hesabı sebepsiz yere kapatılan bu kullanıcıların söylemine göre, Bittrex’in destek ekibiyle iletişime geçip bilgi almak istediklerinde görmezden geliniyorlar.

Hesabı kapatılan kullanıcılardan biri, Bittrex hesabında değeri toplamda 30,000 $’ın üstünde olan 6 Bitcoin‘i olduğunu ve artık hesabına erişemediğini, destek ekibinden de cevap almadığını söylüyor.

Kullanıcılardan gelen yorumlar:

“Hiçbir uyarı veya duyuru yapılmamış olmasına rağmen 3 günden uzun süredir hesabım kapalı durumda. Destek ekibi de hiçbir şeye cevap vermiyor.”

“Bu sorunu bildirmek için gönderdiğimiz tüm bildirilere rağmen destek ekibi bildirilere cevap vermektense, olabildiğine çirkin ve ahlaksızca, bizi görmezden geliyor.”

Kullanıcılardan biri ise, yaşanan bu sıkıntının ülkelerle ilgisi olabileceğinden bahsetti:

“İran’da 3,000’den fazla hesap sebepsiz yere kapatıldı.”

Başka bir Bittrex kullanıcısının yaptığı yorum ise, bizi de etkiliyor ki epey üzücü:

“Telegram gruplarında epey fazla kişiyle konuştum ve buna göre en çok etkilenen ülkeler Suriye, Hindistan, İran, Rusya, Pakistan ve Türkiye olmuş.”

Hesabının sebepsiz yere askıya alınmasından yakınan kullanıcılar hesaplarının “onaylı” hesaplar olduğunu söylüyor. Yani durumun KYC/AML (müşterini-tanı/anti-para aklama) ile bir alakası yok.

Bitcointalk forumunda konuyla ilgili en az iki başlık açıldı. Burada ve burada.

Hesabı kapatılan kişiler, hesaplarına girmeye çalıştığında hep aynı görüntüyle karşı karşıya kalıyorlar:

Destekten Ses Seda Yok

Bittrex, konuyla ilgili hala daha bir yorum yapmadı. Bittrex.com/news kısmı da boş durumda. Bittrex’in Facebook sayfası ise bu sorunu yaşayan kullanıcıların hepsini destek sitesine yönlendirip, bildiri göndermelerini söylemekten başka bir şey yapmıyor.

Twitter’dan da bir açıklama yok ve bu konuyla ilgili paylaşımda bulunan kullanıcılardan biri verdikleri cevap bundan ibaret:

Garip Olaylar

Bir borsanın herhangi bir duyuruda bulunmadan ya da kullanıcılardan gelen bildirileri cevaplamadan binlerce kişinin hesabını dondurması epey alışılmadık bir olay. Ama Bittrex’le bağlantılı olan garip başka olaylar da var.

“The CryptoSyndicate” isimli bir blogger geçtiğimiz hafta Bittrex’in içinde yaşanan bir problem yüzünden borsa genelinde bir alternatif kripto para toptan satışı yaşandığından ve bunun sonucu olarak da diğer büyük borsalardaki fiyatların da düştüğünden bahsetti:

“Basitçe anlatmak gerekirse, Bittrex’te bulunan her alternatif kripto para birbirine uyumlu bir şekilde düşüş yaşadı. Tüm kripto paralar değil, yalnızca Bittrex’te bulunanlar. 8 Ekim 2017’de saat 11:00 ile 08:00 TSİ arasında, çok fazla sayıda alternatif kripto para birbiriyle birkaç dakika aralıklarla büyük bir düşüş yaşadı. Tesadüf mü?”

The CryptoSyndicate isimli blogger bu sorunun Bittrex’in işlem ücretleriyle ilgili bir problem kaynaklanmış olabileceğini düşünüyor. Kendisine göre Bittrex, bünyesi dahilinde yapılan işlemlerden aldığı işlem ücretini kazara düşürdü, bu ücretleri Bitcoin’e çevirdi ve böylece alternatif kripto paraların düşüş yaşamasına mahal verdi. Buna ek olarak:

“Bu durum diğer hiçbir borsada yaşanmadı. Bittrex’te BULUNMAYAN kripto paralar da durumdan etkilenmedi. Binance, Kraken, Bitstamp, Coinbase, GDAX, Coss, Cryptopia, Yobit gibi borsalar ise Bittrex’te yaşanan bu sorun yüzünden etkilendiler.”

Hiddet ve Kaygı

Birkaç yıl önce yaşanan Mt. Gox olayını aklımıza bir getirirsek, insanların Bitcoin borsalarındaki en ufak sorundan bile bu denli ürpermesi aslında anlaşılabilir bir durum. Paranızı bir borsada tuttuğunuzda, özel anahtarınızın hakimiyeti sizden ziyade borsada olduğu için, paranızın kontrolü de tam olarak sizde olmuyor. Bir sorun çıkması dahilinde, bir hack saldırısında veya bir veritabanı hatasında mesela, her şeyinizi kaybetme riskiyle karşı karşıyasınız. Zamanında Mt. Gox kullananlar, bunun ne demek olduğunu zor yoldan öğrendiler.

Mt. Gox borsası 2014’ün başlarında çöktüğünde, kullanıcılar toplamda 850,000 civarında Bitcoin kaybetti. Bu 850,000’in 200,000’i sonradan “bulundu” ve toplam kayıp 650,000 Bitcoin’e düştü. Bugünün fiyatıyla bu miktar 3.5 milyar $ değerinde.

Çok yakın tarihte böyle bir durum yaşanmışken, bunun üstüne bir de Bittrex geçtiğimiz sene bir hack saldırısı atlatmışken; şuanki durum oldukça can sıkıcı.

Takipte Kalın

Bittrex‘ten resmi bir açıklama gelmesi halinde, Koin Bülteni’nden takip edebilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2 Comments

  • taner
    Posted 01 Nisan 2018 - 19:05 19:05

    2018 yılında yine hack artmaya başladı
    rahat bırakın insanlar artık bittrex birşey

  • burak
    Posted 22 Ekim 2017 - 18:33 18:33

    sizin sayenizde yatırım yapmaktan kurtuldum tam orada hesap açacaktım. teşekkürler koinbulteni.com

Leave a comment