Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain Teknolojisi, Youtube ve Netflix’e Meydan Okuyabilir Mi?

Çevrimiçi video içerikleri internet dünyasında artık çok fazla yer kaplıyor. Youtube gibi devler, pazarı o kadar yüksek derecede kontrol ediyor ki küresel olarak her içeriği barındırıyor.

Bu devler topluluğu, kullanıcılara geniş bir video yayın akışı platformu sunarken, iş modelinde bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı.

Youtube gibi şirketler, içerik üreticilerinin ürettiği içerik üstünden para kazanırken onlara reklamdan kazanılan gelir dışında hak ettikleri parayı vermemekte ve bu yüzden göreve çağrılmaktadır. Youtube, yüklenen içeriklerden kar ederken, içeriğin arkasındaki asıl yaratıcı deha, para kazanmak için bu platformda reklam satışı yapmak zorunda kalıyor.

“İçerik üreticilerinin içerikleri popüler olsa bile bu içerikler üzerinden para kazanacakları bir güvence yok. Ancak, bu hizmetler kullanıcıların oluşturduğu her şeyden yararlanıyor”.

Netflix gibi şirketler kullanıcıların istediklerini izlemesine engel oluyor ve bu yüzden genel içerik kontrolü için eleştiriliyor. Çevrim içi içerikler, yayın akışı platformu tarafından sıkıca kontrol ediliyor.Kullanıcılara limitli video akışı sağlayan Netflix gibi şirketler otoriter bir davranış içinde.Aylık servis ücretleri aynı zamanda , kullanıcıların ne kadar içerik kullandığını dikkate almadan şirket ücretinin ödenmesi anlamına gelmektedir. Bir ayda 100 video izleyen kullanıcıyla bir ayda 10 video izleyen kullanıcı aynı şekilde ücretlendiriliyor.

Geliştiriciler için Blockchain

Forbes’un son makalesine göre Blockchain teknolojisinde tüm cevaplar bulunuyor.Yayılmış olan bu platform, kullanıcılara  kendi içeriklerini yükleme ve bundan hak ettiği parayı kazanma imkanı sunuyor. Yazar bu düşüncesini şu sözlerle açıklıyor:

“Video pazarı Streamplace, film yapımcılarına işlerini Blockchain’le doğrudan satma olanağı tanıyan ,talep üzerine ve reklamcılık odaklı yayın akış hizmetini sunan bir platform. Blockchain ve Torrent teknolojisini birleştirip toplum için gelir paylaşımı sunan diğer video platformu ise Flixxo”.

Eş düzeyde erişim ağı ve içerikten para kazandıran bir platformu oluşturan bu şirketler, Blockchain teknolojisini yaratıcı ve kullanıcıların eline parayı ulaştırmak için kullanıyor.

Kullanıcı Özgürlüğü

Merkezi olmayan platformlar kullanıcılara daha çok özgürlük sunuyor. Çünkü bu platformlar kullanıcılara, reklamları videonun başında, ortasında ya da sonunda kaldırma şansını veriyor.

Kullanıcılar istediği bilgiyi izleyebilme özgürlüğüne sahip. Netflix gibi merkezi platformların gözetimi altında olmadan yapılan ve yüklenen her şey tüketilir.

Merkezi olmayan eş düzeyde ki platformlarda, kullanıcıların yaratıcılara katkıda bulunabilme ve yaptıkları işleri takdir etme özelliği var.Bu platformlar, Youtube gibi merkezi ve kar odaklı platformlarda bulunmayan bir bağlantı seviyesi sağlar.

Yaratıcılar için artan kullanıcı özgürlüğü ve daha iyi para kazanma seçenekleri bir çok kişiyi Youtube dünyasından eksiltecek ve diğer platforma yönlendirecek. Ancak , Blockchain teknolojisi çevrim içi video yayın akışını değiştirse ya da değiştirmese bile merkezi olmayan sistemlerin değeri net olacaktır.Yaratıcılar ve kullanıcılar içerik paylaşımını geliştirmek için yeni yollar bulacaktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Excalibur
    Posted 19 Ekim 2017 - 13:29 13:29

    Duzeltme : Streamplace -> Streamspace

    Ekstra bilgi olarak ekleyeyim. LBRY platformu da aynen burada tarif edilen sekilde blockchain teknolojisini kullanarak content paylasimi hizmeti sagliyor. Hatta calisan uygulamalari var halihazirda. Anladigim kadariyla Streamspace ve Flixxo henuz ICO asamasinda.

Leave a comment